Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cvartetul Ad Libitum, recital Haydn, Mozart, Brahms la Sala Radio!

Publicat: joi, 28 Martie 2019 , ora 12.17

Cvartetul Ad Libitum, ansamblul cu o istorie de peste 30 de ani, care a obținut cele mai importante premii internaționale pentru cvartet - Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei și Premiul Discului, la ediția din 1997 a Concursului de la Evian (Franța) - va susține un recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!

Joi, 4 aprilie (19.00) îi veți aplauda pe cei 4 mari muzicieni care înseamnă astăzi AD LIBITUM: Remus Azoiței - vioara I, Șerban Mereuță - vioara a II-a, Bogdan Bișoc - violă și Filip Papa - violoncel. Programul serii curprinde Haydn: Cvartetul nr. 1 în Si bemol major - Vânătoarea, Mozart: Cvartetul nr. 1 - Lodi și Brahms: Cvartetul în do minor nr. 1.

Ansamblul s-a născut în 1988, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Membrii fondatori au fost: Adrian Berescu (vioara I), Șerban Mereuță (vioara II), Bogdan Bișoc (violă), Filip Papa (violoncel). Între anii 2011-2017, Alexandru Tomescu a activat ca prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

Formația s-a bucurat de un succes rapid pe scena muzicală din România și din Europa datorită premiilor naționale și internaționale obținute, cum ar fi Premiul I la Concursul internațional Max Reger din Germania și Marele Premiu la Concursul Internațional de Cvartete de Coarde de la Evian, Franța (1997). Cvartetul a fost apreciat în săli renumite din toată Europa: Paris, Amsterdam, Rotterdam, Berlin, Haga, Bonn, București. Performanța sa artistică a fost cea mai bună recomandare pentru prestigioasa casă de discuri Naxos, la care au înregistrat până acum cinci CD-uri.

Din 2008, Cvartetul Ad Libitum a devenit formație permanentă a Filarmonicii Moldova din Iași. În acest cadru au dat viață unor proiecte ambițioase: integrala cvartetelor de Beethoven (2009 la Iași și Timișoara), ciclul cameral în care au inclus cele șase cvartete op. 50 de Haydn, cele șase cvartete dedicate lui Haydn de către Mozart și cele șase cvartetelor de Bartok (2010 la Iași).

Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio și TV la: TVR Iași, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam.