Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Debut de succes al turneului în SUA al Orchestrei Naționale Simfonice a României, dirijor Cristian Măcelaru

Publicat: marți, 8 Ianuarie 2019 , ora 9.51

Primul concert al turneului pe care Orchestra Națională Simfonică a României îl susține în Statele Unite ale Americii, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru s-a bucurat de un succes fulminant în spectaculoasa Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida.

Într-o sală în care doar în luna februarie vor concerta orchestre precum Israel Philarmonic și respectiv Chicago Symphony Orchestra, Orchestra Națională Simfonică a României a ridicat în picioare un public care i-a răsplătit cu urale pentru excepționala lor performanță artistică. Deși aflat la al patrulea concert în carieră în această sală, dirijorul Cristian Măcelaru declara fericit la capătul acestui concert, că reacția entuziastă a publicului la performanța orchestrei a fost una cu adevărat foarte rar întâlnită.

Ovațiile în picioare ale publicului s-au petrecut după fiecare piesă din program, cei peste 1500 de spectatori fiind entuziasmați de forța degajată de actul dirijoral și interpretativ al artiștilor români.

"Sunt de fiecare dată impresionat de energia artistică a acestor tineri muzicieni, care dau absolut totul și mă inspiră și pe mine să fac la fel. Îmi doresc multe colaborări viitoare alături de ei." declara dirijorul Cristian Măcelaru.

Turneul din Statele Unite are în program șapte concerte, următoarele fiind programate în Florida pe 7 și 8 ianuarie, la Fort Myers și Gainesville, punctul culminant fiind pe 11 și 12 ianuarie la Lincoln Center din New York, unde invitat special va fi marele trompetist Wynton Marsalis. Turneul se va încheia în Detroit și New Jersey pe 13 și 16 ianuarie. Concertele îl au ca dirijor pe Cristian Măcelaru, având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel și orchestră de Dvorak, solist Andrei Ioniță, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss și Bolero de Ravel, cu excepția celor de la New York, care îl vor avea ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis și vor avea în program lucrarea The Jungle, compusă chiar de celebrul trompetist. În data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va susține un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Washington.

Pentru prima oară, Orchestra Națională Simfonică a României, o adevărată selecționată formată din cei mai valoroși membri ai generațiilor de absolvenți ai Orchestrelor Naționale de Tineret, a primit invitația de a efectua la începutul anului 2019 un turneu în premieră în Statele Unite ale Americii, avându-l la pupitru pe Cristian Măcelaru, un dirijor român aflat în plină ascensiune internațională, cu o bogată activitate concertistică pe scenele lumii.

Orchestrele Naționale de Tineret reprezintă cel mai important program muzical național dedicat muzicii clasice creat în 2008 de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscută este Orchestra Română de Tineret, desfășoară o notabilă activitate concertistică atât în țară cât și peste hotare, ajungând pe cele mai importante scene din spațiul european precum și din Asia.

Orchestra Națională Simfonică a României se înfățișează astăzi publicului ca un loc de întâlnire pentru cei mai valoroși membri din toate generațiile Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, care prin mentalitatea lor profesională și înalta ținută artistică dublată de o considerabilă experiență internațională, vor reuși să-și asume rolul de ambasadori ai culturii române peste ocean.

6 ianuarie - Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida

7 ianuarie - Barbara B. Mann Performing Arts Hall, Fort Myers, Florida

8 ianuarie - Phillips Center for the Performing Arts, University of Florida, Gainesville, Florida

11 ianuarie - Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

12 ianuarie - Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

13 ianuarie - Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan

16 ianuarie - State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey

15 ian. - Violoncellissimo - Concert extraordinar de Ziua Culturii Naționale la Washington