Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dirijorul iranian Hossein Pishkar și violoncelistul Ștefan Cazacu într-un concert Elgar/Mahler la Sala Radio!

Publicat: luni, 10 Decembrie 2018 , ora 12.29
Dirijorul Hossein Pishkar - născut în capitala Iranului (Teheran) și stabilit în Germania din anul 2012, unde a dirijat orchestre importante ca Staatsorchester Stuttgart, Düsseldorf Symphony, Gürzenich Orchestra din Köln, Philharmonisches Staatsorchester Mainz ș.a. - va dirija Orchestra Națională Radio vineri, 14 decembrie (19.00) într-un frumos concert Elgar/Mahler.

Un alt invitat special al serii de la Sala Radio este tânărul și deja apreciatul violoncelist ȘTEFAN CAZACU, care a fost distins cu Premiul I la Concursul Internațional de la Liezen - Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro - Croația (2008) și Marele Premiu la Concursul Eurovision Young Musicians - București (2010).

În prima parte a serii, îl veți aplauda pe Ștefan Cazacu care va interpreta Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră semnat de compozitorul britanic Edward Elgar, care spunea despre pasiunea sa: "Muzica este în aer, muzica este peste tot în jurul nostru, lumea este plină de ea și pur și simplu poți lua din ea atât cât ceri."

A doua parte a concertului de la Sala Radio aduce în fața publicului Simfonia nr. 1 creată de Mahler, care mărturisea despre creațiile sale: "O simfonie trebuie să fie exact ca lumea. Trebuie să cuprindă totul."

Cariera dirijorului HOSSEIN PISHKAR este în plină ascensiune după câștigarea celor două competiții Deutscher Dirigentenpreis și Ernst-von-Schuch-Preis. În stagiunea 2018-2019 a debutat alături de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Royal Danish Orchestra din Copenhaga, Staatsorchester Stuttgart. În Iran a dirijat Teheran Youth Orchestra și Teheran Music School Orchestra.

Hossein Pishkar a fost asistent al lui Hermann Bäumer la Staatstheater Mainz, Sylvain Cambreling la Junge Deutsche Philharmonie, și al celebrului dirijor Daniel Raiskin. Totodată, a mai participat la cursuri de măiestrie dirijorală susținute de Riccardo Muti (2017) și Sir Bernard Haitinik (2016). Hossein Pishkar a mai studiat dirijatul cu Rüdiger Bohn la Universitatea Robert Schumann, precum și compoziția la Teheran (Iran), orașul său natal.

Hossein Pishkar este un bun cunoscător al muzicii persane, fiind un desăvârșit interpret al tarului, un instrument muzical specific culturii muzicale iraniene.