Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Serile de chitară - Concert extraordinar de închidere a festivalului

Publicat: vineri, 9 Noiembrie 2018 , ora 14.43

Apreciat de Washington Post ca fiind "unul dintre cei mai talentați chitariști din lume", polonezul Marcin Dylla concertează sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 19, în frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional "Serile de chitară". Cu 19 premii I obținuteîn perioada 1996-2007 la cele mai importante concursuri internaționale din lume, Marcin Dylla face parte din elita chitariștilor, dovadă fiind cariera spectaculoasă pe care o are, cu recitaluri la festivaluri și în stagiuni concertistice de pe întregul mapamond. Muzician profund, interesat în egală măsură de repertoriul tradițional al chitarei cât și de muzica contemporană, Marcin Dylla aduce un omagiu chitarei moderne prin includerea în recitalul de la București a două lucrări esențiale în istoria instrumentului: "Temă, variațiuni și fugă pe Folia de España" de Manuel Maria Ponce și "Nocturna, op. 70" de Benjamin Britten. Prima este rezultatul colaborării fructuoase dintre compozitorul mexican Manuel Ponce și legendarul chitarist Andrés Segovia, cel care a ridicat chitara la rangul de instrument de concert în prima jumătate a secolului XX, iar cea de-a doua marchează intrarea chitarei în lumea avangardei muzicale europene, rod al colaborării dintre doi muzicieni englezi de marcă, compozitorul Benjamin Britten și chitaristul Julian Bream, care a împlinit recent 85 de ani.

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional "Serile de chitară" este dedicată memoriei lui Petru Maier Bianu, cineast și scriitor, cel care a inițiat alături de Costin Soare în 2008, în cadrul Stagiunii "Iosif Sava" a Fundației ACCUMM, prima ediție a acestui eveniment.

Petru Maier Bianu (1947-2011) s-a născut la 2 septembrie 1947 la Sibiu, a realizat filme artistice de lung și scurt metraj, filme documentare și a montat piese de teatru în țară și străinătate. A debutat în 1990 cu volumul de versuri Preludii epice, la Editura Eminescu, iar în 1999, a publicat la Editura Cartea Românească prima ediție a romanului Inventarul iernilor. A fost președinte al Fundației Culturale ACCUMM și coordonator al Atelierului de Cultură și Civilizație Universală. Pasionat de muzica clasică, a inițiat prima stagiune independentă din București, Stagiunea "Iosif Sava" a Fundației ACCUMM care își desfășoară concertele săptămînal, de peste 20 de ani la Palatul Suțu.

Intrarea la concert este liberă și se face pe bază de invitație, scriind la adresa kitharalogos@gmail.com. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesațiwww.seriledechitara.ro și www.facebook.com/kitharalogos

Apreciat de Washington Post ca fiind "unul dintre cei mai talentați chitariști din lume", chitaristul polonez Marcin Dylla este un fenomen rar în istoria recentăa chitarei clasice. Mulți critici, cunoscători, dar și iubitori de muzică mărturisesc că Marcin Dylla face parte din elita chitariștilor. Și-a dobândit această poziție, printre altele, prin numărul de neegalat de premii primite, dintre care 19 sunt Premii I, obținute în perioada 1996-2007, la unele dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de muzică din lume. Ultimul său triumf a fost obținerea Medaliei de Aur la "2007 Guitar Foundation of America International Competition" în Los Angeles, concurs cunoscut ca fiind cel mai prestigios din lume, urmat de turneul în peste 50 de orașe din America de Nord, Mexic și Canada între 2008-2009,înregistrări live în recital pentru Mel Bay Publications și înregistrarea unui album pentru Naxos, album ce a atins "Top 10 cele mai bine vândute albume Naxos", în septembrie 2008. DVD-ul cu concertul său live "Wawel Royal Castle at Dusk" a fost nominalizat pentru premiul Fryderyk (echivalent cu American Grammy), la categoria Solo Classical Music of the Year.

În perioada 2016/2017, Marcin Dylla a avut un sezon încărcat care a debutat cu recitalul său de la Concertgebouw, în această perioadă fiind, de asemenea, profesor invitat la San Francisco Conservatory of Music pentru un semestru. Turneele recente au inclus invitații în Mexic, Chile și concerte în toată Asia, inclusiv concerte în Tokyo, Nagoya, Fukoka, Hiroshima și Hokkaido, în Taiwan la Sala Națională de Concerte din Taipei cu Orchestra Simfonică din Taipei, și debutul la Carnegie Hall din timpul unui turneu de două luni în America de Nord, cu recitaluri ce au acoperit ambele coaste. În Europa, s-a întors la Konzerthaus, în Viena, și este invitat la "Koblenz International Guitar Festival and Competition" ("Concursul și Festivalul Internațional de Chitară de la Koblenz"), un mare festival anual dedicat chitarei.

Invitații frecvente de concerte în Statele Unite ale Americii l-au adus pe Marcin Dylla în orașe precum Cincinnati, Lexington, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Sonoma, Cleveland, New York, Utah, Miami, Boston, New Jersey și Seattle, susținând, de asemenea, concertul dublu pentru chitară și bandoneon al lui Piazzola alături de Riverside Symphonia. În Europa, turnee extinse l-au adus în mod regulat în țări precum Regatul Unit, Norvegia, Spania, Ungaria, Suedia, Danemarca, Polonia și Italia, unde s-a întors pentru a face parte din distinsul juriu al celei de-a 42-a ediții al Concursului Internațional de Chitară Clasică "Michele Pittaluga".

Apare ca solist al Buffalo Philharmonic Orchestra condusă de JoAnn Falletta, al Orquesta Sinfónica de Radio Television Espanola (RTVE Madrid, Spania), al St. Petersburg Philharmonia Orchestra (Federația Rusă), al Orchestra Filharmonica di Torino (Italia), al Stuttgart Radio Symphony Orchestra din Stuttgart Liederhalle, al Orchestrei Naționale de Radio din București (România) și al Essen Chamber Orchestra (Germania).

A concertat într-o serie de săli de concerte deosebite dintre care amintim: Konzerthaus, Musikverein și Palais Lobkovitz din Viena (Austria), Auditorio Nacionalși Auditorio Conde Duque din Madrid (Spania), Sala filarmonicii din St. Petersburg (Federația Rusă), Sala de muzică Kleinhans din Buffalo (SUA), Villa Hügel din Essen (Germania) și Palazzina Liberty din Milano (Italia).

Marcin Dylla s-a născut în Chorzow, în 1976, și a primit primele sale lecții de chitară la Ruda Slaska Music Conservatory (Conservatorul de Muzică Ruda Slaska) din Polonia natală. Din 1995 până în 2000 a studiat la Music Academy of Katowice (Academia de Muzică din Katowice) cu Adi Wanda Palacz, ulterior terminându-și studiile sub îndrumarea lui Oscar Ghiglia, Sonja Prunnbauer și Carlo Marchione la Academiile de Muzică din Basel (Elveția), Freiburg (Germania), respectiv Maastricht (Olanda). În prezent este profesor de chitară la Music Academy of Katowice și la Westfälische Wilhelms-Universität Münster.

Organizator: Asociația Culturală Kitharalogos

Sponsori: GSR Audit & Expertise, Compania de administrare a Domeniului Bran, Tecnoservice Equipment SRL, Savarez.

Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Universitatea Națională de Muzică din București, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar din București-Institutul Balassi, Muzeul Național "George Enescu", Fundația ACCUMM, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), ICon Arts Transilvania 2019, Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", Athenee Palace Hilton Bucharest.

Parteneri media: RFI România, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Trinitas TV, Agenția de Carte.ro, Radio Clasic, Liternet.ro.