Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ultima săptămână a Festivalului SoNoRo XIII în București

Publicat: vineri, 9 Noiembrie 2018 , ora 10.48

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului SoNoRo se apropie de sfârșit în București și va mai continua doar până luni, 12 noiembrie. Sub tema SIDE EFFECTS, în perioada următoare, vor mai avea loc încă trei concerte și proiecția filmului dedicat marelui violoncelist Mstislav Rostropovich: "L'archet indomptable/ Arcușul neîmblânzit", în prezența regizorului Bruno Monsaingeon.

Să susții un recital pe o scenă este un act ce trece peste acțiunea de a cânta notele, implică o privire spre viitor, trecut și prezent, în încercarea de a vedea legătura dintre fiecare sunet, fiecare expresie și idee posibilă. Legea cauzei și efectului se manifestă prin intermediul fiecărei mișcări de degete și nuanțe emoționale pe care muzicianul o parcurge pe măsură ce trece timpul. Fiecare sunet plin de semnificații are potențialul de a schimba ceva, de a incita, de a consola, câteodată doar de a pune pe cineva într-o stare mai bună. De aceea, m-am gândit că "Side Effects - Efecte Secundare" ar fi o temă atât de bună de explorat. - a declarat Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Pentru vineri, 9 noiembrie, ora 19:00, festivalul a pregătit concertul CRIMES OF PASSION la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, având în repertoriu compoziții de Robert Schumann / Fritz Kreisler, Cesar Franck și Ernest Chausson, dar și o desfășurare impresionantă de artiști: Pavel Vernikov, Anna-Liisa Bezrodny, Svetlana Makarova, Francesco Ionașcu, Vladimir Mendelssohn, Răzvan Popovici, Jan-Erik Gustaffson, Diana Ketler și Marianna Shirinyan.

Seara de sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 20:00, va aduce publicul festivalului la Palatul Bragadiru, un complex arhitectural care își are originile la începutul anilor 1900. Concertul DEL AMOR Y OTROS DEMONIOS va fi susținut de ansamblul "Recoveco" ce ne propune o seară cu ritmuri dinamice, în care muzica din Venezuela, Columbia, Argentina și Cuba își dau întâlnire într-o sinergie extraordinară, cu efecte surprinzătoare. Grupul este format din Alexis Cárdenas (vioară), Leonidas Rondon (mandolină/quarto), Nelson Gomez (guitarron) și Francisco Gonzales (chitară).

Duminică, 11 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc concertul SoNoRo FEVER, în superba clădire a Ateneului Român, o bijuterie arhitectonică a României, considerată un sanctuar al culturii române ce a găzduit concerte remarcabile ale unora dintre cei mai mari dirijori și soliști ai lumii. Repertoriul, de un rafinament aflat în armonie cu spațiul în care se va desfășura concertul, conține lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Astor Piazzolla și Leonid Utyosov, iar artiștilor Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Răzvan Popovici și Diana Ketler li se va alătura Camerata Regală.

Luni, 12 noiembrie, în ultima seară din București a Festivalului SoNoRo, publicul este invitat la Institutul Francez unde, de la ora 19:00, va asista la proiecția filmului "MSTISLAV ROSTROPOVICH - L'ARCHET INDOMPTABLE / "Arcușul neîmblânzit" și va avea ocazia să dialogheze cu reputatul regizor Bruno Monsaingeon.

Bruno Monsaingeon, cu o carieră de peste 40 de ani, și-a dedicat o bună parte din timp realizării de filme muzicale, continuând în paralel cariera de muzician. A realizat documentare legendare despre Glenn Gould, Sviatoslav Richter, David Oitrakh, Gilles Apap sau Mstislav Rostropovich, dar și un film despre opera lui Schubert, "La Jeune Fille et la Mort" ("Tânăra și moartea"), împreună cu Cvartetul Alban Berg.