Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în 'Concertele Centenarului la Ateneul Român'

Publicat: vineri, 2 Noiembrie 2018 , ora 10.18

Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în "Concertele Centenarului la Ateneul Român"


Filarmonica "George Enescu"
, cea mai importantă și reprezentativă instituție muzicală a României, programează pe 8 și 9 noiembrie 2018, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în cadrul "Stagiunii centenare", un concert extraordinar ai cărui protagoniști sunt doi mari artiști ai lumii: Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice și supranumit "Paganini al violoncelului", și Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii. Mischa Maisky, care a studiat deopotrivă cu Mstislav Rostropovich și Gregor Piatigorsky - reprezentând, așadar, la cel mai înalt nivel școala interpretativă rusă - a sărbătorit 70 de ani anul acesta.


"În prima parte a programului, Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu» va interpreta Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11 de George Enescu. În același concert, va fi omagiat și Igor Stravinski, oaspete al Filarmonicii «George Enescu» în perioada «de aur», prin suitaPasărea de foc. Marele compozitor rus a fost unul dintre invitații de seamă ai Filarmonicii, susținând în 1930 două concerte la Ateneul Român, în care și-a dirijat propriile lucrări. În continuare, marele violoncelist Mischa Maisky - una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii - va oferi Concertul de Dvoűák, o lucrare de referință în literatura solistică", declară maestrul Christian Badea.

"E o bucurie să cânt Concertul de Dvoűák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea", susține violoncelistul Mischa Maisky.

Filarmonica "George Enescu" oferă publicului posibilitatea de a urmări repetiția generală de joi, 8 noiembrie 2018, de la ora 10.00, dirijată de Christian Badea, în compania lui Mischa Maisky și a Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele la repetiția generală sunt în valoare de 15 lei.

În preambulul concertelor, miercuri, 7 noiembrie 2018, de la ora 14.00, va fi organizată o conferință de presă, care va avea loc în Salonul de Protocol al Ateneului Român. Alături de Mischa Maisky și Christian Badea, artiștii protagoniști ai concertelor, și de domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu", vor fi invitați reprezentanți ai instituțiilor partenere ale acestor evenimente: domnul Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, și domnul Tiberiu Mercurian, director de marketing la Alpha Bank România.

"Coincidența face că în acest an celebrăm și 150 de ani de când Eduard Wachmann a obținut fondurile necesare înființării Societății Filarmonice, iar acum 130 de ani era inaugurată clădirea superbă a Ateneului Român. Aș putea adăuga și faptul că anul viitor fresca Ateneului va împlini 80 de ani. Toate aceste lucruri conduc spre ideea de a dedica o mare parte a stagiunii simfonice Centenarului în cadrul unui proiect complex, demn de prestigiul unei instituții muzicale emblematice pentru România. Proiectul este derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Alpha Bank România, care, alăturându-se acestui demers, reconfirmă suportul acordat artei si culturii românești", precizează Christian Badea.

În Anul Centenar al României, Filarmonica "George Enescu" celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Este o triplă sărbătoare care se va desfășura de-a lungul întregii stagiuni 2018-2019. Seria de concerte - "Concertele Centenarului la Ateneu" - propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria "Concertele Centenarului la Ateneu", cât și întreaga stagiune aniversară, prezintă câteva teme importante, precum "Creația Enesciană" - în cadrul căreia vor fi interpretate mai multe dintre lucrările simfonice ale marelui compozitor român, "Titani ai muzicii clasice" - concerte care îi prezintă atât pe marii interpreți ai vremurilor noastre, cât și pe compozitorii care au fost puncte fixe de referință culturală în ultimele două sute de ani, "Un secol de muzică românească" și"Generația secolului XXI" - cu participarea soliștilor și dirijorilor români și străini tineri, care se afirmă pe scena internațională și care reprezintă viitorul muzicii.


Joi, 8 și Vineri, 9 noiembrie, ora 19.00 Ateneul Român , Sala Mare

Filarmonica "George Enescu" - 150 de ani

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor CHRISTIAN BADEA

Solist MISCHA MAISKY

Program:

George Enescu

Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11

Igor Stravinski

Pasărea de foc

Antonin Dvoűák

Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104

Presenting sponsor: Alpha Bank

Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Fundația Română pentru Excelență în Muzică

Parteneri media: Europa FM, Radio România Muzical, Adevărul, Historia, Dilema Veche, Radio Clasic, Actualitatea Muzicală

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program:Marți - Vineri, 12:00 - 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesați site-ul www.fge.org.ro