Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Horia Andreescu în premieră la Festivalul Național de Teatru

Publicat: marți, 23 Octombrie 2018 , ora 18.55
Dirijorul Horia Andreescu va participa în premieră la Festivalul Național de Teatru printr-un concert susținut la pupitrul KamerArt Orchestra în seara de 26 octombrie, ora 18:00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.

În program se găsesc lucrări de Jean Sibelius - Andante Festivo, Astor Piazzolla - Oblivion. Solist : Cornelius Zirbo, Tomaso Albinoni - Adagio în Sol minor. Solist : Izabela Ghegu, Pablo de Sarasate - Navarra. Op 33. Soliști: Andrei Radu, Nicolae Dobrovicescu, Giovanni Sollima - Violoncelles, vibrez! Soliști: Izabela Ghergu, Cornelius Zirbo, Piotr Ilici Ceaikovski Serenadă pentru orchestră de coarde în Do major, Op.48.

KamerArt Orchestra este un ansamblu cameral ce are în componență unii dintre cei mai talentați tineri instrumentiști români. Valoarea tinerilor muzicieni este susținută și de cele peste 300 de premii naționale și internaționale obținute de membrii orchestrei. Aceștia au colaborat cu orchestre precum Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra Națională Radio, Ansamblul Violoncellissimo, Orchestra Camerata Regală sau Kamerata Stradivarius, marea majoritate fiind membri ai Orchestrei Române de Tineret. Tinerii muzicieni au avut numeroase concerte și turnee, au cântat pe scene reprezentative din România, Germania, Austria, Franța, Italia, Spania, China sau Singapore. Printre membrii Orchestrei KamerArt se află muzicieni precum Cornelius Zirbo, Alexandru Spînu, Nicolae Dobrovicescu, Constantin Mușat, Andrei Radu sau Izabela Ghergu, tineri ce au reușit performanțe remarcabile ca soliști sau membri ai unor formații camerale pe scene din toată Europa. Au participat la masterclass-uri și au avut ocazia să lucreze cu nume mari din lumea muzicii, precum Gautier Capuçon, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Peter Stark sau Gábor Takács-Nagy. KamerArt a luat naștere în octombrie 2017, primul concert având loc în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București. În urma acestui concert, tinerii artiști au fost invitați să susțină un turneu în Grecia, care a avut loc în luna mai a anului 2018. Cele doua concerte din cadrul turneului s-au desfășurat în săli arhipline, peste 700 de spectatori fiind impresionați de tehnica și sensibilitatea tinerilor muzicieni. Concertele susținute de Orchestra KamerArt au fost foarte bine primite de publicul meloman, fiind foarte apreciate și de specialiștii din domeniu.

Încasările concertului vor fi donate Asociației "Dăruiește Viață" pentru construirea Primului Spital de Oncologie Pediatrică din România.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii '80 și '90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului,a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.