Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Stagiunea cu numărul 9! Noutăți!

Publicat: luni, 17 Septembrie 2018 , ora 9.42
Ne bucurăm mult să putem anunța o nouă stagiune Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. După opt ani de activitate - timp în care zeci de mii de copii s-au bucurat de programe interesante și atractive de muzică clasică și nu numai, și s-au lăsat încântați și inspirați de frumusețea Sălii Mari a Ateneului Român, locul de desfășurare al concertelor gândite anume pentru ei -, pe baza experienței acumulate și a sugestiilor venite din partea publicului ne-am decis să face câteva modificări.

Prima și cea mai importantă este schimbarea zilei de concert din duminică în sâmbătă. Am avut multe sesizări de la părinți si de la școli despre oportunitatea acestei schimbări. Astfel, concertul Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica nu se va mai suprapune peste Slujba de duminică, la care participau foarte multe familii cu copii.

Cea de a doua schimbare importantă se referă la introducerea abonamentelor pe stagiune. Solicitările au fost insistente așa că, pentru prima oară de când există proiectul, oferim celor interesați un număr de 100 de abonamente, care vor fi puse în vânzare doar joi 27 si vineri 29 septembrie începând cu ora 12, la casa de bilete din incinta Ateneului Român. Sunt nouă evenimente. Abonamentul costă 180 lei (20 lei/eveniment). El va asigura posesorului același loc, rezervat pe parcursul întregii stagiuni. În cazul în care vor putea fi organizate două concerte în aceeași zi, de la 10 și de la 12.30, abonații vor putea opta pentru ora cea mai convenabilă.

Nu în ultimul rând, salut alături de mine, prezența actriței și vocalistei Irina Sârbu, în calitate de prezentator - care desigur, va și cânta ! - la cea mai mare parte dintre programele stagiunii Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Demarez astfel, discret, procesul de preluare a ștafetei între generații cu certitudinea că, proiectul pe care l-am inițiat și l-am crescut, rămâne, la momentul potrivit, pe mâini foarte bune.

Stagiunea 2018-2019, cea cu numărul 9 este gândită după modelul deja impus: concerte simfonice, concerte camerale, concerte-spectacol de teatru și muzică, lecția de jazz, programe de prezentare a instrumentelor mai puțin cunoscute, programele colorate puse sub genericul Geografii muzicale….

Iată programul complet al stagiunii Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica 2018-2019.
Vă așteptăm cu drag și mulțumim sponsorilor datorită cărora putem merge mai departe: EY, Schonherr& Asociații, CBRE, WIPRO, Centrul Național de Artă Tinerimea Romînă, Fundația H.Mălineanu.

13 octombrie, ora 11.00

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica

De la baroc la jazz și pop Athenaeum Brass Quintet/ club de dans sportiv

În program lucrări de Vivaldi, Mozart, Bizet, Astor Piazzolla, Scott Joplin, Leroy Anderson, Michael Jackson

Invitat : Michael Jackson/DaviN Geambasu/

Viața muzicală internațională trăiește o puternică tendință de cross over, în care stilurile tradiționale ies din matca lor și se combină îndrăzneț și original, cu tendințele contemporane, adesea impuse de piața de produse artistice în care publicul plătitor cere mereu ceva nou și spectaculos. Este ideea de la care pornește proiectul nostru. Facem combinația însă într-un mod original, pornim de la partitura autentică și, în momentele propice, intervine vocea - sau ansamblul de jazz - prelucrând materialul tematic al partiturii în manieră specifică, după care se revine la original. Alegem piese cu caractere diferite, unele cu mult umor, altele lente, unele eroice, altele furioase, care să spună povești și în care cele două voci să poată fi personaje diverse sau fațete ale aceluiași personaj. Dimensiunile trebuie să fie scurte sau medii, pentru a lăsa loc improvizației. (Athenaeum Brass Quintet) Și în care, adăugăm noi, mișcarea, dansul se pot implica ușor și mai ales, benefic pentru ca produsul artistic să fie și mai spectaculos.

17 noiembrie, ora 11.00

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica si baletul

În colaborare cu Liceul de coregrafie Floria Capsali

Timp de o oră veți pătrunde în culisele baletului clasic, veți afla cum se comunică și cum se scrie baletul, veți asista la exerciții de virtuozitate, veți pipăi poantele și tutu-urile și veți urmări cât de greu și de complicat se construiește un număr de balet și ce bucurie aduce tuturor, artiști și privitori, frumusețea dansului clasic.

8 decembrie, orele 10.00 și 12.30

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Să-i cântăm lui Moș Nicolae în ritm de jazz Irina Sârbu Band

Lecția devenită tradițională și care se situează printre programele preferate de publicul, Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica, vă va purta în lumea minunată a jazz-ului cu melodii de sezon la a căror interpretare cei mai curajoși vor fi invitați să participe. Îi vom cânta lui Moș Niculae căci ziua lui este foarte aproape de data concertului nostru dar, cu la fel de mare bucurie, îi vom cânta și lui Moș Crăciun pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Nu vor lipsi din repertoriu nici cunoscutele cântece de iarnă ale copilăriei noastre. Toate, în ritmuri noi și alerte, în culori de auroră boreală și în ritmuri explozive.

26 ianuarie 2019, ora 11.00

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica simfonică

Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti

Program
Bach - Concertul în la minor Dimitrescu - Dans țărănesc

Conduși de cei doi dirijori, tată și fiu, Nicolae și Andrei Ștefan Racu, elevii din Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti și soliștii vă vor explica ce înseamnă o transcripție și cum, aceeași partitură, poate suna la fel și totuși altfel, atunci când este interpretată la vioară, pian, flaut, ghitară, violoncel, tubă și voce.

16 februarie 2019, ora 11.00

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica simfonică si teatrul

În colaborare Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie București

Din ce în ce mai des actorii cântă. Cântăreților de operă li se cere să joace cât mai convingător și teatru. Iar în dans, se pune din ce în ce mai mult accentul, pe teatralitatea interpretării. Teatrul cu muzică este un gen hibrid unde, vrei nu vrei, trebuie să fii la fel de bun actor, cântăreț și dansator. Despre cum se formează un astfel de interpret și despre complexitatea spectacolului de teatru cu muzică ne vor vorbi câțiva tineri elevi și studenți pasionați. Și de asemenea, vom încerca să vă facem să înțelegeți și ce rol are muzica în piesele de teatru vorbit și cum influențează ea jocul actorilor.


16 martie, ora 11.00

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Geografii muzicale. Indonezia

În colaborare cu Ambasada Indoneziei la Bucuresti si cu Asociatia pentru cultura balineza Jepun Bali. Pentru cei mai mulți dintre noi, Indonezia este un loc de poveste. Țara este amplasată în Asia de Sud-Est, cuprinde 17.508 insule și treizeci și trei de provincii printre care Borneo (Kalimantan), Sumatra Celebes (Sulawesi), Jawa. Este un loc exotic, cu plaje întinse și ape verzi-albastre, cu jungle încâlcite în care trăiesc elefanți, urangutani și tigrii….Populația este divizată în numeroase grupări etnice, fiecare cu specificul lor. Ați auzit de orchestrele gamelan și de jocurile cu marionete…ați auzit de splendida insulă Bali cu dansurile ei...Cu ajutorul unui grup alcătuit din etnici și din pasionați de această cultură, vă invităm la o călătorie muzicală fascinantă.

6 aprilie, ora 11

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Concert simfonic. Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti

Program nedefinit

25 mai, ora 11

Duelul claviaturilor. Calatorie in lumea instrumentelor cu clape … Orgă, pian, clavecin, spinetă, acordeon, muzicuță, claviolă, xilofon, marimba, calculator…

Între aceste instrumente mult deosebite unele de altele, există o legătură strânsă - toate folosesc claviatura - sau ceva ce se aseamană cu o claviatură căci, de exemplu, și tastatura calculatorului pe care îl folosim în fiecare zi este, de fapt, o claviatură. Interpreții vor veni în fața publicului fiecare cu instrumentul pe care îl mânuiește cel mai bine. Veți asculta sunetul cutremurător al orgii uriașe de pe scena din Sala mare a Ateneului Român dar vă veți amuza și ascultând sunetul de…desen animat al muzicuței; veți afla că există mai multe feluri de acordeoane , care au și nume diferite, dar că se poate cânta și la trompeta de jucărie care are lipite de ea câteva clape. Și multe alte lucruri interesante, într-un program variat în care surpriza scoate capul aproape la fiecare pas.

1 iunie, ora 11

Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Béla Bartók și povestea Prințului cioplit în lemn

În colaborare cu Teatrul Odeon și cu Centrul maghiar de cultură din București. Trupa Clasic e fantastic.

Despre șoriceii Sică și Rică, cei care au trăit pe rând alături de cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, pe când aceștia erau copii - in vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în biblioteca lui Mozart, sub pianul lui Chopin, în curtea casei țărănești a familiei Enescu.... s-a aflat și copilul foarte talentat Béla Bartók care, vrând să îi cunoască pe cei doi, i-a invitat să îi facă o vizită în satul lui natal, Sânnicolaul Mare. Sică și Rică, apoi și pisica Lola, ajung într-un spațiu cultural nou, străin, pe care încearcă să-l cunoască și să și-l apropie. Învață câteva cuvinte în limba maghiară, joacă jocuri de copii cu Béla și cu prietenul acestuia, macedoneanul Ioșka, ascultă cu interes povești despre culegeri de folclor cu ajutorul unui instrument-minune, pe nume fonograf și au ocazia să cânte chiar la instrumente populare până atunci necunoscute ca drâmba sau tulnicul. Béla le vorbește și despre felul în care scrie el muzica inspirată de cea mai pură sursă - folclorul țărănesc, cel maghiar, în special, dar și despre cântecele cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, croaților, românilor.... Toți se simt minunat împreună dar vizita trebuie totuși să se apropie de sfârșit. Înainte de a se reîntoarce la București, Sică, Rică și Lola îl ajută pe Béla să prezinte, în fața copiilor din sala de spectacol, Povestea prințului cioplit în lemn, un balet inspirat de un basm în care se vorbește depre un prinț îndrăgostit de o prințesă și pe care un spirit rău încearcă să îl împiedice să se apropie de aleasa inimii lui.