Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concursul Enescu 2018: Un număr de 270 de tineri muzicieni din 39 de țări au trecut de preselecția juriului de specialitate și vor intra în Concurs

Publicat: luni, 21 Mai 2018 , ora 16.02

Juriul de specialitate al Concursului Internațional George Enescu 2018 a selectat 270 de tineri muzicieni pentru a participa la cea de-a XVI-a ediție a Concursului. Aceștia au fost selectați dintr-un număr total de 400 de aplicanți, cel mai mare din istoria evenimentului, aflat în momentul celebrării a 60 de ani de la prima ediție.

Vor intra în Concurs 80 de tineri din 27 de țări la Secțiunea Violoncel, 80 din 25 de țări - la Secțiunea Vioară, 83 din 23 de țări - la Secțiunea Pian. Pentru Secțiunea Compoziție, cele 27 de lucrări înscrise vor fi jurizate la București, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 23 septembrie, în cadrul Concertului de Încheiere al Concursului.

Concurenții selectați provin din țări precum Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Austria, Olanda, Spania, Finlanda, Italia, Franța, Ucraina, Taiwan, China, Japonia, Turcia, Letonia, Croația, Bulgaria, Rusia, Germania, Suedia, Elveția, Serbia și Muntenegru, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan, Israel, Belarus, Slovacia. Numărul concurenților din România și Republica Moldova atinge un record: 22 de participanți la cele trei secțiuni.

Juriile de specialitate ale Concursului sunt format din interpreți și profesori de top la nivel internațional.

Listele în ordine alfabetică ale concurenților care au fost selectați să intre în competiție la Concursul Enescu 2018 sunt disponibile pe site-ul Concursului și Festivalului, www.festivalenescu.ro, și pot fi accesate la acest link: https://www.festivalenescu.ro/stiri/rezultate-preselectie/.

Valoarea totală a premiilor este de 115.000 de euro.

Programul ediției 2018 a Concursului Enescu aduce publicului o serie de recitaluri și concerte. Gala de deschidere are loc pe 1 septembrie, la Ateneul Român, cu un concert susținut de câștigătorii ediției 2014: Ștefan Tarara - vioară, Eun-Sun Hong - violoncel și Josu de Solaun - pian, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Gabriel Bebeșelea. Reputați muzicieni internaționali, membri ai juriului, vor susține recitaluri: violoncelistul Raphael Wallfish și pianistul John York (5 septembrie), violonistul Salvatore Accardo și pianista Laura Manzini (14 septembrie) și pianistul Peter Jablonski (22 septembrie). Acestora li se vor alătura laureați ai Concursului Enescu 2016: violoncelistul Zlatomir Fung (8 septembrie), violonistul Erzhan Kulibaev (16 septembrie) și pianistul Takuma Ishii (20 septembrie).

Etapa I a fiecărei secțiuni se va desfășura în sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București. Etapa a II-a, Semifinala și Finala fiecărei secțiuni se vor desfășura în Sala Mare a Ateneului Român.

Programul integral al Concursului este disponibil pe www.festivalenescu.ro, aici.