Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Balada, un secol de muzică' în Turneul Internațional Stradivarius

Publicat: marți, 8 Mai 2018 , ora 11.44

Cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești.

Cea de-a XI-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius "BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ" este gata de lansare. În perioada 9mai-11iunie 2018, vor avea loc 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate, un adevărat regal muzical care face din turneul Stradivarius unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Spectacolul muzical al Turneului Internațional Stardivarius 2018, aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și a Corului de Copii Radio, aranjament realizat de compozitorul Grigore Cudalbu.

Seria de concerte în România va debuta pe 9mai la Teatrul de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, 10mai-Teatrul "Maria Filloti" Brăila, apoi urmează 11mai-Filarmonica de Stat Brașov, 15mai-Filarmonica Oradea, 17mai-Sala Mare de festivități a Municipiului Sighișoara, 18mai-Sinagoga/Bistrița, 20mai-Casa de Cultură a Studenților Suceava, 21mai-Palatul Culturii Iași, 22mai-Teatrul Gheorghe Pastia-Focșani, 29mai-Parcul Coloana fără Sfârșit Brâncuși,Târgu-Jiu, 2iunie-Filarmonica "Banatul" Timișoara, 3iunie-Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, 5iunie Sala Radio București, 6iunie-Filarmonica de Stat Ploiești, 7iunie-Centrul Cultural Arcuș, Sfîntul Gheorghe și se va încheia în 11iunie- Teatrul "George Ciprian" Buzău. Toate concertele încep la ora 19:00. Turneul va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu, Mihăileni,Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.

2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de - "BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ"și este o oportunitate de a ne aminti și celebra cele mai importante și unice momente ale națiunii noastre, Iar Turneul Internațional Stradivarius 2018, ca brand cultural național, își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, creații care trăiesc peste timp și inspiră generații de muzicieni la nivel mondial.

Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora - Mica suita, Dinu Lipatti - Tema cu variatiuni din Sonatina op.1, George Enescu - Legenda, George Enescu - Aubade, George Enescu - Hora Unirii, Nottara - Siciliana, Mircea Chiriac - Serenada, Dumitru Capoianu - Habanera, Tiberiu Olah - Sonatina, Ciprian Porumbescu - Balada cu cor, aranjament de Grigore Cudalbu.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegația de a duce marea muzică către oamenii obișnuiți și de a dedica activității caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însuflețit de pasiunea cauzelor nobile și prezența lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism. Turneul Stradivarius 2018 susține o cauză socială și de interes public - "Sunet pentru sănătatea copiilor", derulată de ONG-ul Life Educational for All,care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din țară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști, dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pt copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).

"Ca in fiecare an, astept cu mare bucurie si nerabdare reîntâlnirea cu publicul iubitor de muzică și de frumos, la concertele Turneului Stradivarius! Anul acesta vom sarbatori cu totii Centenarul, așa că muzica românească este mai aproape de inima noastră ca oricând. Voi cânta, împreună cu pianista Angela Drăghicescu, lucrări spectaculoase semnate de Lipatti, Jora, Enescu si alții, iar momentul surpriză al serii va fi întalnirea, în fiecare oarș, cu coruri din rețeaua națională Cantus Mundi - pentru a cânta împreună celebra Baladă de Ciprian Porumbescu. Este piesa pe care am îndragit-o încă din copilarie. Am visat mulți ani la această întâlnire magică - a sunetului viorii cu puritatea vocilor de copii - mă bucur că acum o pot împărtăși românilor și lumii întregi! spune Alexandru Tomescu.