Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Din toate colțurile lumii spirituale' - Criț, 28 martie - 1 aprilie 2018

Publicat: vineri, 23 Martie 2018 , ora 18.51

"Din toate colturile lumii spirituale" este o serie de concerte vocal-instrumentale organizate în Biserica Evanghelică din Criț, județul Brașov, în Săptămâna Patimilor la catolici și protestanți în perioada 28 martie - 1 aprilie 2018. Proiectul este organizat de Asociația Cultura Viva Sighișoara în cadrul Academiei Sighișoara, în parteneriat cu Fundația Michael Schmidt.

În cadrul proiectului 5 artiști români și 5 artiști străini (Elveția, Spania, Austria) vor susține trei concerte camerale, destinate publicului larg și un concert dedicat copiilor și tinerilor din localitate și așezările învecinate. În program vor fi lucrări din creația compozitorilor universali din diferite epoci stilistice, cât și lucrări ale compozitorilor români scrise în special pentru acest eveniment.

Seria concertelor se va deschide miercuri, 28 martie, cu un concert de orgă susținut de organistul elvețian Antonio García, soprana Anna Weber (Austria) și Dominik Bauer bas-bariton (Austria), care vor interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach, Gabriel Fauré, Franz Schubert și Dieterich Buxtehude.
În seara de Vinerea Mare vor fi redate Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce de Joseph Haydn în cadrul concertului cameral susținut de violoniștii Alexandru Gavrilovici (Elveția) și Andrea Duca (Spania), violista Lilla Fodor (România) și violoncelistul Horațiu Ludușan (România).
Copiii și tinerii sunt invitați sâmbătă, 31 martie, la un concert de lecție unde vor avea posibilitatea de a face cunoștință cu instrumentele muzicale și muzica cultă. Seria concertelor se încheie duminică, 1 aprilie, în Ziua Învierii cu un concert cameral susținut de artiștii invitați ai proiectului: Anna Weber - soprană (Austria); Dominik Bauer - bas-bariton (Austria); Alexandru Gavrilovici - vioară (Elveția); Andrea Duca - vioară (Spania); Lilla Fodor - violă (România); Horațiu Ludușan - violoncel (România); Daniel Dumitrana - contrabas (România); Evelina Andrieș - harpă (România); Dan Variu - toacă (România). Pe lângă lucrările compozitorilor internaționali György Ligeti, Gioachino Rossini, Bedűich Smetana vor fi interpretate în primă audiție absolută lucrările compozitorilor români contemporani Aurelian Băcan, Alexandru Ștefan Murariu, Dan Variu și Sonia Vulturar, bursieri ai Academiei Sighișoara. Organizatorii au lansat o propunere către tineri compozitori români, cerându-le să compună, câte o lucrare vocal-instrumentală, având ca sursă de inspirație tema pascală. În vederea transferului de idei și înțelegerii specificităților instrumentale și a concepției componistice, artiștii interpreți și cei patru compozitori români vor participa activ la două repetiții-experiment înainte de concerte. Pentru diversitate timbrală și varietate repertorială organizatorii au propus ca ansamblul vocal-instrumental să fie format dintr-un cvintet de coarde (2 viori, violă, violoncel și contrabas), o harpă, percuție, orgă și două voci (sopran și bas-bariton).

Concertele au loc la Biserica Evanghelică din Criț la ora 18, respectiv 12 (concertul pentru copii și tineri). Intrarea este liberă la toate concertele.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Culltura Viva Sighișoara în parteneriat cu Fundația Michael Schmidt, Ambasada Elveției în România și La Hansi în Criț.
Parteneri media: Radio România Muzical, Primăria Municipiul Sighișoara, brașovultău.ro, newsbv.ro, Mix TV Brașov, Radio Brașov, Radio Son, Ardeal Tv, erdely.ma, Punctul Târgu Mureș.


"DIN TOATE COLȚURILE LUMII SPIRITUALE"


Program:

  • Miercuri, 28 martie, ora 18

Biserica Evanghelică Criț - Concert de orgă

Antonio García - orgă (Elveția)
Anna Weber - soprană (Austria)
Dominik Bauer - bas-bariton (Austria)
Lucrări de: J. S. Bach, G. Fauré, F. Schubert, D. Buxtehude

  • Vineri, 30 martie, ora 18

 Biserica Evanghelică Criț - Concert cameral

Alexandru Gavrilovici - vioară (Elveția)
Andrea Duca - vioară (Spania)
Lilla Fodor - violă (România)
Horațiu Ludușan - violoncel (România)
Joseph Haydn, Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce, Hob. XX/1B

  • Sâmbătă, 31 martie, ora 12

Biserica Evanghelică Criț - Concert-lecție

Pentru copii și tineri

  • Duminică, 1 aprilie, ora 18

Biserica Evanghelică Criț - Concert cameral

Anna Weber - soprană (Austria)
Dominik Bauer - bas-bariton (Austria)
Alexandru Gavrilovici - vioară (Elveția)
Andrea Duca - vioară (Spania)
Lilla Fodor - violă (România)
Horațiu Ludușan - violoncel (România)
Daniel Dumitrana - contrabas (România)
Evelina Andrieș - harpă (România)
Dan Variu - toacă (România)
Lucrări de: A. Băcan, G. Ligeti, A. Murariu, G. Rossini, B. Smetana, D. Variu, S. Vulturar