Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Mircea Tiberian concertează pentru promovarea muzicii jazz în rândul celor mai tineri din public

Publicat: vineri, 16 Februarie 2018 , ora 10.51

Unul dintre cele mai cunoscute nume ale jazz-ului românesc și formator a numeroase generații de muzicieni, Mircea Tiberian, va concerta duminică, 18 februarie, de la ora 18:00, pe scena "Main Square" din centrul comercial ParkLake.

Concerul face parte din proiectul "Elefantul curcubeu" care va cuprinde pentru cei mici, de la ora 16:00, o invitație în culisele teatrului de umbre - un atelier creativ inspirat de muzica jazz și destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani. Intrarea va fi liberă. Mai multe amănunte despre programul tuturor evenimentelor, în rândurile de mai jos.

Cu o carieră în muzică de peste 40 de ani, Mircea Tiberian este pianist, compozitor, dar și profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București unde a fondat, și coordonează în prezent, Departamentul de jazz. Este vicepreședintele Asociației Române de Jazz și, totodată, autorul unui "Curriculum de Jazz" pentru liceele de muzică din România. Mircea Tiberian a început studiul pianului de la vârsta de 4 ani, iar la 14 ani a obținut premiul special al juriului la un concurs de pian. Întâlnirea cu Johnny Răducanu este una dintre cele care i-au marcat drumul în cariera impresionantă dedicată muzicii jazz.

Concertul va fi susținut de Mircea Tiberian Quartet din care mai fac parte Nadia Trohin - voce, Oleg Lascu - bas și Iulian Nicolau - baterie.

Peste 200 de copii au luat parte la primele două evenimente ale "Elefantului curcubeu", participând atât la atelierele de confecționat mici instrumente muzicale și de creație decorativă, cât și la concertele susținute de Adrian Nour și Irina Sârbu. Cei mici au avut prilejul să-și folosească instrumentele create chiar de ei, în susținerea acompaniamentului muzical.

Proiectul, inițiat de UCIMR și co-finanțat de AFCN, și-a propus să aducă mai aproape muzica jazz în rândul celor mai tineri din public și nu numai, evidențiind capacitatea sa de a transmite o lume plină de culoare, contrar percepției generale conform căreia jazz-ul este o muzică inaccesibilă.


Piesele copilăriei... în manieră jazz

La concertul de duminică, 18 februarie, toți cei prezenți vor avea parte de o experiență cu totul aparte, mai ales că Mircea Tiberian va răspunde provocării de a interpreta, în premieră, o piesă pentru copii în versiune... jazz. Adrian Nour, la primul eveniment, a interpretat o piesă iubită în copilăria mai multor generații: "Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen", în timp ce Irina Sârbu a interpretat mai multe piese, printre care "Dacă vesel se trăiește, bate așa".

Din 4 februarie, în fiecare duminică, părinți și copii sunt invitați să pornească într-o călătorie inedită în lumea atelierelor creative completate de magia muzicii jazz.

"Elefantul curcubeu"este un veritabil safari creativ destinat întregii familii pentru a petrece cât mai plăcut timpul liber în aceast sezon, până la venirea primăverii. În perioada 4 februarie - 1 aprilie, UCIMR și ParkLake au pregătit o serie de ateliere interactive pline de surprize, urmate de concerte de jazz cu cele mai îndrăgite și apreciate trupe ale momentului.


PROGRAMUL COMPLET

Program de concerte jazz:

4 februarie (ora 18.00) - Adrian Nour Band

11 februarie (ora 18.00) - Irina Sarbu Band

18 februarie (ora 18.00) - Mircea Tiberian quartet

25 februarie (ora 18.00) - Viorica Pintilie Band

4 martie (ora 18.00) - Marta Popovici Band

11 martie (ora 18.00) - Three Around Jazz (Teodora Spinu, Michael Acker, Andy Avadanoaiei)

18 martie (18.00) - Bourbon Jazz Unit

25 martie (18.00) - Blue Noise

1 aprilie (18.00) - Luiza Zan & Jimmy Cserkesz

Program ateliere creative:

(vârsta recomandată: între 4 și 10 ani)

4 februarie (ora 16.00) - Atelier de creat mici instrumente muzicale

11 februarie (ora 16.00) - Atelier de creație decorativă

18 februarie (ora 16.00) - Atelier de teatru de umbre

25 februarie (ora 16.00) - Atelier de creație decorativă

4 martie (ora 16.00) - Atelier de creat mici instrumente muzicale

11 martie (ora 16.00) - Atelier de creat mici instrumente muzicale

18 martie (ora 16.00) - Atelier de teatru de umbre

25 martie (ora 16.00) - Atelier de creație decorativă


În zona "Main Square" a centrului comercial ParkLake, "Elefantul curcubeu" va găzdui în fiecare duminică de la ora 16:00 ateliere în cadrul cărora cei mici vor învăța să confecționeze mici instrumente muzicale, să decoreze obiecte și vor intra în culisele teatrului de umbre, toate menite să le dezvolte abilitățile artistice și practice și să-i familiarizeze, în același timp, cu muzica de jazz, plină de tonalități creative, ce va constitui liantul tuturor activităților.

Iar, de la ora 18:00, va fi timpul pentru concertele jazz susținute de cele mai în vogă trupe ale momentului. Interpreți precum Adrian Nour, Viorica Pintilie, Marta Popivici, Irina Sârbu, Mircea Tiberian, Blue Noise, Bourbon Jazz Unit, Teodora Spînu, Luiza Zan sunt artiștii care vor construi lumi sonore menite să îi facă mult mai receptivi pe cei mici.

Există studii și certificări ale faptului că muzica mărește, într-adevăr, capacitatea de asimilare, iar organizatorii, prin acest proiect, și-au propus să creeze un ambient prietenos de dezvoltare prin educare.

Totul a pornit de la faptul că elefantul, așa cum este etichetat de nenumărate ori acest gen de muzică (jazz), ascunde de fapt o lume sonoră plină de culoare, care se arată doar acelora care au răbdare să învețe să asculte.

De aceea, artiștii invitați să concerteze în fiecare duminică sunt muzicieni care nu o dată au dovedit că știu și pot să dea glas jazz-ului, la un nivel profesionist, păstrând spectrul de culori (tonuri) variat și aducând publicului muzica diferitelor perioade, îmbinând prin bucurie de a fi numeroase stiluri muzicale.

Atelierele creative, asemeni zonei concertistice, vor fi susținute și ele de către profesioniști în domeniu, persoane dedicate cu capacități de predare certificate și cu experiență în coordonarea unor activități similare. Atelierele vor fi organizate în parteneriat cu membri ai Organizației Naționale Cercetașii României, Centrul Local Steaua Polară.

Cu o experiență de peste 20 de ani în dezvoltarea proiectelor culturale, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România se înscrie și prin acest proiect în tendințele europene de a faclita accesul la cultură, prin intermediul muzicii, în parteneriate cu instituții publice și private. Elefantul curcubeu - Stagiune de Jazz și Ateliere creative la ParkLake este un proiect cultural co-finanțat de AFCN.