Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert extraordinar de închidere a festivalului Toamna Muzicală Clujeană - ediția a 51-a - Aurul Rinului -

Publicat: marți, 24 Octombrie 2017 , ora 14.10
Filarmonica de Stat "Transilvania" invită publicul la Gala de închidere a celei de-a 51-a ediții a Festivalului Internațional Toamna Muzicală Clujeană, ocazie cu care se va desfășura o producție impresionantă, opera în concert "Aurul Rinului" (Das Rheingold) de Richard Wagner. Pentru acest proiect avem invitați la Cluj câțiva artiști de renume mondial, precum mezzosoprana Ruxandra Donose, bas-baritonul Carsten Wittmoser și baritonul Michael Mrosek. Concertul va fi dirijat de Gabriel Bebeșelea, asistat de Cristian Spătaru.

Pentru că ne dorim ca această producție să poată fi vizionată de cât mai multă lume, fiind un eveniment unic în România, publicul este invitat atât la repetiția generală din 27 octombrie, cât și la închiderea oficială a festivalului Toamna Muzicală Clujeană, în 28 octombrie, începând cu ora 19, la Colegiul Academic. Opera este supratitrată în limba română, iar întreg spectacolul durează 2 ore și jumătate, fără pauză.

Introducerea publicului în Tărâmul Nibelungilor va fi posibilă atât prin calitatea muzicală, pentru care orchestra și soliștii implicați se pregătesc de foarte mult timp, iar intregirea instrumentelor vine cu forțe din București și Budapesta - instrumente create special pentru opera lui Wagner, de care Clujul nu dispune - precum tubele wagneriene, o trompetă bas și un trombon contrabas, dar și prin spectacolul deosebit de lumini pregătit pentru acest eveniment.

Totodată, joi, 26 octombrie, de la ora 17, invităm publicul la Bulgakov Café, la Stories First, Music After - unde îi vor putea întâlni și vor putea dialoga cu invitații noștri, care se vor transforma vineri și sâmbătă în personajele din Aurul Rinului - Wotan, Fricka și Alberich. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Joi, 26 octombrie 2017, ora 17

Café Bulgakov

Stories First, Music After

- din culisele concertelor -

Invitați:
Gabriel Bebeșelea dirijor

Ruxandra Donose mezzosoprană

Carsten Wittmoser bariton

Michael Mrosek bariton

Marius Tabacu moderator

Gabriel Bebeșelea este câștigător al Competiției de Dirijat "Lovro von Mataèiæ" de la Zagreb și este deținătorul Premiului I la Concursul de Dirijat "Jeunesses Musicales" din 2010. A fost numit dirijor principal al Operei din Iași, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2014/2015, a devenit Dirijor Principal la Filarmonica din Sibiu, iar un an mai târziu Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. Din stagiunea 2016/2017, Gabriel Bebeșelea este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania".

Stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Philharmonia Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei "Evgeny Svetlanov", Orchestra Națională a Filarmonicii din Rusia, Opera Națională a Ucrainei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Würth Philharmoniker etc. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunii 2017/18 reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena și Palatul Artelor din Budapesta.

Un punct de cotitură în evoluția sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Națională de Muzică din București, care i-a permis o rezidență la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetițiile și concertele susținute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

În 2014, Gabriel Bebeșelea a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naționale Române. În luna decembrie a aceluiași an, a fost semifinalist al Competiției "Donatella Flick" organizată în colaborare cu London Symphony Orchestra. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) și Kurt Masur (la Aurora Classical Festival). În vara anului 2016, Gabriel Bebeșelea a dirijat noua producție a operei rossiniene Il viaggio a Reims la Festivalul de Operă "Rossini" de la Pesaro.

Bas-baritonul Carsten Wittmoser și-a început cariera la Opera de Stat din Stuttgart, devenind apoi solist principal al Staatstheater din același oraș. A fost apoi angajat la Landestheater Linz, la Opera din Freiburg și la Opera de Stat din Hamburg. Începând cu anul 2008, Carsten Wittmoser a fost invitat în teatre de operă ca Staatsoper, Komische Oper și Deutsche Oper din Berlin, Opera din Stat din München, Teatro Real din Madrid, Operele din Monte Carlo, Seattle, Detroit, Bogotá, Opera de Bellas Artes din Mexico City și, cel mai recent, Opera Metropolitan din New York. A fost invitat la Festivalurile de la Bayreuth, Lucerna, Taiwan, Singapore, la Festivalul "Gergiev" din Rotterdam, la Bard Summercape din New York.

Bas-baritonul a cântat în unele dintre cele mai importante săli ale lumii, ca Musikverein din Viena, São Paulo Concert Hall, Herkulessaal din München, Brucknerhaus din Linz, KKL din Lucerna și Carnegie Hall din New York. Printre dirijorii cu care a colaborat, îi regăsim pe Simon Rattle, Christian Thielemann, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Michael Boder, Simone Young, Ton Koopman, Pinchas Steinberg, Paavo Järvi, Semyon Bychkov, Sebastian Weigle, Dennis Russell Davies și James Levine.

Una dintre cele mai renumite mezzosoprane ale lumii, Ruxandra Donose a captivat publicul celor mai mare scene lirice, ca Royal Opera House Covent Garden și English National Opera din Londra, Metropolitan din New York, Operele din San Francisco, Paris, Dijon, Viena, Berlin, Dresda, Barcelona, Copenhaga, Helsinki, Cincinnati, Seattle, Pittsburgh, Dallas, San Diego, Los Angeles, Madrid și Tokyo, Teatrul Balșoi din Moscova. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu dirijori care au făcut istorie: Claudio Abbado, Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Christoph von Dohnányi, Mariss Jansons, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski și Pierre Boulez. Apreciată pentru interpretarea unor roluri precum Elektra din opera cu același nume de Richard Strauss, Charlotte din Werther de Massenet, Carmen din opera omonimă a lui Bizet, Marguerite din Damnațiunea lui Faust de Berlioz, Cherubino din Nunta lui Figaro, Sesto din La clemenza di Tito și Idamante din Idomeneo de Mozart, Ruxandra Donose este recunoscută pentru ambitusul extins, pentru timbrul profund al vocii sale, precum și pentru ușurința cu care abordează un repertoriu de la Baroc până la epoca contemporană.

Ca solistă de concert, mezzosoprana a cântat cu Orchestra Simfonică și Filarmonica din Berlin, SWR Symphonieorchester din Stuttgart, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestre National du Capitôle de Toulouse, Orchestre de Paris, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Bavareză Radio și Filarmonica din München, Orchestra Radio din Viena, Orchester der Beethovenhalle din Bonn, Philadelphia Orchestra, Pittsburgh Symphony, Boston Symphony Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestrele Simfonice din Cleveland și Dallas, BBC Scottish Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

Absolvent al Universității de Arte din Berlin, unde a studiat cu Dietmar Hackel, baritonul Michael Mrosek și-a continuat apoi pregătirea sub îndrumarea basului Alfred Muff și a baritonilor Ivan Konsulov și Michael Rhodes. A participat la cursurile de măiestrie susținute de nume legendare ale artei cântului: Dietrich Fischer-Dieskau, Christa Ludwig și Elisabeth Schwarzkopf. Între 2001 și 2009 a fost membru al Operei din Zürich, în prezent fiind solist al Operei din Koblenz. Aici a interpretat roluri din operele Wozzeck de Alban Berg, Don Quichotte de Massenet, Nasul de Șostakovici, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach, Flautul fermecat de Mozart, Lohengrin și Olandezul zburător de Wagner, Salomé de Richard Strauss, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Samson și Dalila de Saint‑Saëns.

Vineri, 27 octombrie 2017, ora 19

Colegiul Academic

Repetiție generală cu public

Richard Wagner

Aurul Rinului - operă în patru scene

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, ora 19

Colegiul Academic

Concertul de închidere

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Gabriel Bebeșelea dirijor

Zeii:

Carsten Wittmoser Wotan

Ruxandra Donose Fricka

Apollónia Egyed Freia

Tiberius Simu Loge

Lorant Barta Froh

Sándor Balla Donner

Liza Kadelnik Erda

Nibelungii:

Michael Mrosek Alberich

Adrian Dumitru Mime

Uriașii:

Cristian Hodrea Fasolt

Sándor Köpeczi Fafner

Fiicele Rinului:

Oana-Maria Trîmbițaș Woglinde

Daniela Păcurar Wellgunde

Melinda Duffner Flosshilde

Richard Wagner

Aurul Rinului - operă în patru scene

Concepție scenică: Gabriel Bebeșelea

Asistent: Silvia Papadopoulos

Dirijor asistent: Cristian Spătaru

Pregătirea muzicală: Adina Mureșan, Alexandru Lazăr

Lumini: Attila Almási

Spectacol cu supratitrare în limba română

Durata 2h30 - fără pauză

Prețuri bilete

Repetiție general cu public - Aurul Rinului - cat. I - 70 lei, cat. II - 40 lei, cat. III -25 lei

Concert de închidere - Aurul Rinului - cat. I - 100 lei, cat. II - 70 lei, cat. III - 40 lei

Biletele se pot achiziționa online de pe biletmaster.ro sau de la agenția de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenților (Piața Lucian Blaga nr. 1-3).

Program agenție de bilete: L - J - 10-16, V - 10 -14

În zilele cu concerte, agenția de bilete se închide la ora 14, iar biletele se pot achiziționa și în seara concertelor, de la fața locului, cu o oră înainte de începere.