Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Remus Azoiței, din nou pe scena Ateneului: 'Rădăcinile mele rămân românești'

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2017 , ora 11.17
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Camil Marinescu, va interpreta joi și vineri, de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român, Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, solist Remus Azoiței, și Simfonia nr. 5 de Adrian Iorgulescu.

Prima versiune a Concertului pentru vioară și orchestră, una dintre cele mai populare lucrări ale lui Ceaikovski, a fost schițată la începutul anului 1878. În finalul briliant al concertului tripartit, se remarcă pregnantul caracter popular rus. Solistul Remus Azoiței, singurul român angajat vreodată de Academia Regală de Muzică din Londra, revine în fiecare an, în luna aprilie, pe scena Ateneului Român. "Vin cu drag să cânt la Ateneu. În aprilie, este vacanță de Paște la Royal Academy of Music din Londra. Casa mea e la Londra, însă rămân un produs bicultural. Rădăcinile mele rămân tot românești" ne-a declarat violonistul. Remus Azoiței cântă pe o vioară Niccolo Gagliano, creată în 1740.

Despre partea a doua a programului din acestă săptămână, compozitorul Adrian Iorgulescu informează: "Am terminat Simfonia a V-a în vara lui 2016, după un travaliu de circa un an, marcat de întreruperi și revizuiri parțiale. Având grosso-modo trei părți relativ delimitate, cu o sinteză selectiv recapitulativă la final, lucrarea se execută fără pauze și conturează un arc dramaturgic larg și dens. Nu conține rupturi interioare notabile, nici contraste intense în plan constructiv, dinamic, agogic, orchestral, ori expresiv"

Concert simfonic

Joi, 6 și vineri, 7 aprilie 2017, 19:00 - 21:00, Sala Mare

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Camil Marinescu

Solist: Remus Azoiței

Program:

  • Piotr Ilici Ceaikovski
  • Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 35
  • Adrian Iorgulescu
  • Simfonia nr. 5

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro.

Apreciat de revista britanică The Strad ca ‟un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloasă", violonistul Remus Azoiței a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din orașul său natal, Galați. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din București, clasa Daniel Podlovski, Remus Azoiței obține o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York. De-a lungul timpului, tânărul muzician a beneficiat si de indrumarea violonistului Bujor Prelipcean. Remus Azoiței a concertat în săli prestigioase cum ar fi Carnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneția, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena. În 2001, a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, în acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei.

Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa de fagot. Ca dirijor, se consideră ca discipol al maeștrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu și Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Națională de Muzică din București și, timp de 10 ani, a deținut postul de dirijor rezident la Opera Națională din București. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002 Camil Marinescu este rezident în Japonia, activitatea sa internațională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franța, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveția, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Adrian Iorgulescu a urmat cursurile colegiului național "Dinu Lipatti" și ale Academiei de Muzică din București -secția compoziție. Este autorul unei opere muzicale vaste. Între opusurile sale se disting cele 4 simfonii, 4 concerte instrumentale, 4 cvartete de coarde, 3 cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzică de film, precum și opera "Revuluția", pe un text de Ion Luca Caragiale. Acestea au fost prezentate în săli de concerte din Europa, Canada și Statele Unite ale Americii. Pentru contribuția sa artistică a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale.