Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Seratele muzicale OPERA FANtastica la Muzeul Colecțiilor de Artă. Luminița Arvunescu în dialog cu Laura Tătulescu

Publicat: vineri, 24 Martie 2017 , ora 12.10
Vineri, 31 martie 2017, de la ora 18:00, iubitorii și cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt așteptați la Muzeul Colecțiilor de Artă pentru o nouă ediție a seratelor muzicale OPERA FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu în colaborare cu "Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură". Invitata acestei serate - găzduite în premieră de Muzeul Colecțiilor de Artă este soprana Laura TĂTULESCU - una dintre cele mai reprezentative artiste din Noua Generație de Artiști Lirici formați în România, fostă membră a prestigioaselor Ansambluri de Soliști ai Operelor de Stat din Viena și Munchen - cu care Luminița Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atât pe teme de biografie personală, cât și pe teme muzicale; o artistă, cu o splendidă carieră internațională - despre care, știm din păcate, foarte puține - și care va susține o serie de momente muzicale inedite, cu concursul pianistei Luminița BERARIU. Programul muzical al seratei va cuprinde și o prima audiție, cea a unei piese voce-pian, semnate de compozitorul francez Thierry HUILLET, prezent la eveniment împreună cu soția sa, violonista Clara CERNAT.

Prin urmare, Muzeul Colecțiilor de Artă - închis altfel, vinerea - își va deschide porțile pe 31 martie a.c., în exclusivitate pentru iubitorii muzicii clasice și fidelii Operei FANtastica. Iar cu această ocazie, de la ora 18.00 la ora 18:30, publicul va putea vizita expoziția "Pictură românească (1875-1945)" din colecția Fundației Bonte, expoziție găzduită de Muzeul Colecțiilor de Artă (Corp C) în perioada 14 februarie - 30 aprilie 2017.

***

Laura TĂTULESCU s-a născut în Statele Unite ale Americii și a crescut într-o ambianță muzicală pe care, la nici 6 ani, ajunsese s-o domine cu aptitudinile ei artistice. Studiul propriu-zis al Muzicii ( vioară, pian și apoi, canto ) l-a început însă, abia când părinții au adus-o în România: la Liceul "Dinu Lipatti" din București, la 10 ani, recuperând cu atâta ușurință timpul pierdut, încât tuturor le-a devenit clar faptul că viitorul ei avea să-l reprezinte Muzica și.... numai Muzica.

A absolvit cursurile Universității de Muzică în 2005: la Clasa apreciatei soprane Sanda Șandru, cu dificilul rol Margareta din opera "Faust" de Gounod - susținut pe scena Operei bucureștene, într-un spectacol rămas în amintirea multor melomani! - și cu 3 Premii I la Concursurile naționale "Marțian Negrea", "Mihail Jora" și "Concursul de Lied" de la Brașov.

În 2006, la numai 24 de ani, devenea una dintre cele mai tinere membre ale prestigiosului Ansamblu de Soliști ai Operei de Stat din Viena - susținând debut după debut în roluri ca: Susanna (Nunta lui Figaro), Despina (Cosi fan tutte), Sophie (Werther), Pamina (Flautul fermecat), Musetta (Boema). Iar în 2009, una dintre cele mai apreciate membre ale Ansamblului de soliști ai Operei de Stat Bavareze (Munchen), o soprană despre ale cărei succese - în special în rolul titular din spectacolul "L' Enfant et les Sortileges" de Ravel și premiera mondială a operei "Make No Noise" de Miroslav Srnka - presa germană a vorbit mereu la superlativ. După doar 2 stagiuni, Opera de Stat Bavareză i-a și conferit de altfel Laurei Tătulescu, mult râvnitul Munchener Feststspielpreis.

Nu este Festival de operă important care să n-o fi invitat până acum pe Laura Tătulescu să cânte: de la Festivalurile de operă europene - Glyndebourne, Edimburgh și Maggio Musicale Fiorentino - la Mostly Mozart Festival din New York. Și, de asemeni, nu există dirijori sau regizori mari, cu care să nu fi avut, cel puțin, o colaborare: de la maeștrii Seiji Ozawa, Riccardo Muti sau Marco Armiliato la celebrii regizori Barrie Kosky și Woody Allen - cu acesta din urmă Tătulescu având o colaborare cu adevărat specială la Opera din Los Angeles. De altfel, în ultimii 4 ani, soprana Laura Tătulescu și-a desfășurat cariera mai mult pe scenele lirice americane. Cu un deosebit succes de presă și public, încununând o carieră internațională de peste un deceniu.

Din păcate, în tot acest răstimp, prezențele ei pe scenele din România au fost sporadice: câte un spectacol la Operele din București, Cluj și Timișoara, un recital de lieduri în cadrul Festivalului Internațional Goerge Enescu la Ateneul Român și un Concert în seria Concertelor Cele 3 Dive la Sala Radio. Atât. Un motiv în plus ca prezența ei la Opera FANtastica din 31 martie să fie așteptată cu multă nerăbdare și emoție de publicul bucureștean.

***

Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminița Arvunescu își dorește să adune în jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artiștii de operă - spre a le iscodi memoria și a le afla pildele personale - și, pe de altă parte, cât mai mulți spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera - Fan (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: către un public «Opera - Fan» și, în același timp, către acei artiști care fac din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm «fantastic». Fiecare întâlnire va avea spațiul ei: în funcție de invitat, de tematica discuției, de ceea ce inițiatoarea proiectului și-a propus să lase înregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzică și proiecții video, discuții libere cu publicul și surprize bine ascunse, va încerca să combine, cât mai fluent, detaliile din viața privată a invitaților cu cele de context, indiciile esențiale pentru o carieră în domeniul teatrului liric cu exemplele și poveștile de succes și, va recupera poate, multe absențe.

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie - ca șefă de promoție - la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă - iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă : nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de 19 ani și distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali ( 1998 ) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române.

Opera FANtastica este un proiect inițiat de Luminița Arvunescu în colaborare cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Wagner Arte Frumoase și Povești, proiect care le-a readus în fața publicului iubitor de operă bucureștean, pe marile soprane Nelly MIRICIOIU (stabilită în Marea Britanie) și Leontina VĂDUVA (stabilită în Franța) și, de asemeni, pe tânăra mezzosoprană Roxana CONSTANTINESCU.