Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Celebra soprană Sumi Jo, pentru prima dată în România

Publicat: luni, 13 Martie 2017 , ora 12.03
Opera Națională București este onorată să o întâmpine pe artista de renume internațional, soprana Sumi Jo, invitată special pentru a interpreta rolul Violettei în "La Traviata" în spectacolul-eveniment din 22 martie.

Apreciată pentru remarcabila sa agilitate, precizie și căldură a vocii, dar și pentru contribuția adusă lumii muzicale, Sumi Jo a devenit una dintre cele mai căutate soprane ale generației sale. Prestațiile sale în cele mai importante Opere și săli de concerte din lume au fost primite în mod constant cu deosebită prețuire, atât de public, cât și de presă.

Anul trecut Sumi Jo a aniversat 30 de ani de când a debutat pe scena internațională a operei. Cariera sa prolifică este marcată de turnee concertante pe toate continentele, recitaluri speciale la evenimente de anvergură mondială dintre care menționăm Cupa Mondială 2010, Jocurile Olimpice din Beijing, Jocurile de Iarnă de la Soci, un concert de Crăciun alături de José Carreras în Barcelona sau concertul pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea în 2014, dar și de roluri memorabile în opere. A debutat ca Violetta în "La Traviata" la Toulon, după care și-a completat repertoriul cu "Lakme" de Delibes, "Dinorah" lui Meyerbeer, "I Puritani" în Bergamo, "Fra Diavolo" la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege, Julieta în "Capuleti și Montecchi" la Opera din Minessota, Maria în "Fiica regimentului" (în Santiago, Chile și Hamburg, Germania), Elvira în "I Puritani", Rosina în "Bărbierul din Sevilla" (în Belgia), Julieta în premiera "Romeo și Julieta" de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în "Turcul în Italia". Continuă cu Madam Mao în opera "Nixon și China" de John Adams la Théâtre du Châtelet, Fiakermilli din "Arabella" lui Richard Strauss în Hamburg, "Le convenienze ed inconvenienze Teatrali" de Gaetano Donizetti în Florența sau "Manon Lescaut" de Daniel Auber în Belgia.

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări ce includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul "Die Frau ohne Schatten" cu Sir Georg Solti, răsplătit cu un premiu GRAMMY și "Un Ballo in Maschera" sub bagheta lui Herbert von Karajan. Apariția sa în rolul "sopranei de renume mondial Sumi Jo" în filmul Italian "Youth" de Paolo Sorentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului "Simple Song #3" la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiiile Criticii și Premiile Academiei în 2016. "Simple Song #3", compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia.

Spectacolul "La Traviata", de Giuseppe Verdi, din 22 martie din București se va desfășura sub bagheta dirijorală a Maestrului Marcello Mottadelli, Coordonatorului Artistic al Operei Naționale București. Regia și mișcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, scenografia de către Gary McCann, designul de lumini de către Paul Hackenmueller, cu Daniel Jinga ca maestru de cor. Alături de soprană vor evolua tenorul Valter Borin în rolul lui Alfredo Germont, Ștefan Ignat în rolul Giorgio Germont.

În ziua următoare spectacolului, soprana Sumi Jo a avut deosebita amabilitate de a susține un masterclass pentru tinerele talente românești din Operă.