Arhivă : Agenda de concert Înapoi

De la Baroc la Pop - Ce au în comun Monteverdi și Daft Punk? (1-5 august)

Publicat: miercuri, 27 Iulie 2016 , ora 10.40

Lector: Radu Mihalache
Data incepere: 1 August 2016
Ora curs: 19.00
Număr ateliere: 5
Frecventă: zilnic, luni-vineri - 1-5 august
Tip: Teoretic
Loc: Fundatie, Popa Soare nr.40, et.1, Bucuresti

Intâlnirile se desfășoară zilnic: luni 1, marti 2, miercuri 3, joi 4, vineri 5 august

Lumea muzicală pare a fi împărțită irecuperabil în două sectoare distincte: pe de-o parte avem zona savantă, denumită în mod generic "muzică clasică" (sau "Marea Muzică", așa cum îi zicea cândva muzicologul Iosif Sava) și la extrema cealaltă se află fenomenul pop, cultura de masă, să-i spunem pur și simplu "muzică modernă".

Ruptura dintre cele două laturi pare a fi una prea abruptă pentru a mai exista o punte între ele… Și ce ar fi dacă v-aș spune că lucrurile nu stau chiar așa, că toate "produsele sonore" au în comun foarte multe elemente, de la concepția lucrării și până la consumarea ei de către public? Vă provoc să încercăm împreună să aflăm măcar o parte din adevăr.

Pornind de la ideea că "muzica este muzică", vom încerca pe parcursul întâlnirilor să descoperim zonele de influență între cele două lumi, dar și pe cele de congruență, dând puțin jos ochelarii de cal culturali pe care am ajuns, cu timpul, să îi purtăm cu mare mândrie. Cursul nu își propune să realizeze vreo prezentare diacronică a evenimentelor muzicale, mai ales că nu căutăm să realizăm o istorie a muzicienilor, așa cum este ea adesea prezentată în școală, și nici lecții obositoare de teorie muzicală, estetică și mai știu eu ce.

Ideea de bază este să ne familiarizăm cu muzica în întregul ei, punând când în opoziție, când într-o comuniune extraordinară "muzica clasică" și "muzica modernă". De la forme muzicale pe care le putem găsi atât într-o parte, cât și în cealaltă, la atitudinea interpreților pe scenă, la sistemele de acordaj, la modul în care o piesă este efectiv produsă, vom avea parte de o călătorie cel puțin interesantă, nelipsită de o oarecare doză de ironie.

Așadar, dacă vreți să aflați ce au în comun Claudio Monteverdi și Daft Punk, Richard Wagner și Lady Gaga, Camerata Florentină și The Who, sau Arcangelo Corelli și Jimmy Page, vă invit în această vară la cursul "Baroc, ba Pop…" la Fundația Calea Victoriei.

Cele 5 lecții:

1. Eppur si suona - O introducere generală a universurilor muzicale prezentate. O scurtă istorie a muzicii Rock și a "produselor de masă". Ce au în comun Daft Punk și Monteverdi?

2. Infiltrații stilistice - Despre Baroque Pop și proiectele orchestrale ale artiștilor moderni. Atitudinea pe scenă a artiștilor. Solistul, de la Corelli la Malmsteen.

3. Când devine muzica veche? - Problema historically informed performance. Influența formațiilor rock asupra grupurilor de muzică veche. Este hip-hop-ul muzica unor oameni bătrâni?

4. Gesamtkunstwerk: Wagner vs. Lady Gaga - De la arta spectacolului muzical din Florența veacului al XVI-lea și până la concertele pe stadion. Istorii paralele: Opera și Opera Rock

5. Un armistițiu: Muzica de film - O scurtă istorie a sunetului în cinematografie. De la Minimalism la Batman.

Organizator: Fundatia Calea Victoriei - www.fundatiacaleavictoriei.ro