Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Corul de Cameră 'Preludiu', dirijat de Voicu Enăchescu - important turneu în Polonia

Publicat: vineri, 13 Mai 2016 , ora 11.21
Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română dirijat de Voicu Enăchescu, va reprezenta România la cea de a XXXV-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ortodoxă de la Białystok - Polonia, una dintre cele mai importante reuniuni corale de gen la nivel mondial.

Primul concert al turneului va avea loc pe 20 mai de la ora 18.00 la Catedrala Evanghelică din Varșovia, concertele din cadrul Festivalului Internațional de Muzică Ortodoxă urmând să aibă loc pe 21 și 22 mai tot de la ora 18.00 în Sala Filarmonicii din Białystok.

Cu numeroase prezențe de nivel internațional, foarte multe concerte în țară și o impresionantă colecție de înregistrări dedicate repertoriului religios ortodox, Corul de Cameră Preludiu format și dirijat de Voicu Enăchescu reprezintă o autoritate artistică de necontestat, reprezentativă pentru spațiul nostru cultural și spiritual.

Corul de Cameră Preludiu va participa la festival cu un program de 9 lucrări reprezentative pentru istoria creației românești și a spațiului spiritual ortodox european.

In program: Mihail Berezovski - Tatăl Nostru, Dimitrie Suceveanu - Doxa Patri, Anton Pann - Tropar, Francisc Hubic - Cât de Mărit, solist: Alexandru Vasilache, Nicolae Oancea - O, Doamne Către Tine, soliști: Irina Ionescu și Ciprian Mardare, Paul Constantinescu - Rugăciunea Inimii, Marțian Negrea - Psalmul 123, Sabin Drăgoi - Pre Tine Te Lăudăm, Nicolae Lungu - Iubi-te-voi, Doamne, solist: Ciprian Mardare, Ioan D. Chirescu - Cămara ta, Mântuitorul meu, Ioan D. Chirescu (Anton Pann) - Heruvic, Paul Constantinescu - Axion, Nicolae Lungu - Stihira a II-a, Dmitri Vasiliev - Aliluia, soliști: Gabriela Mădincă și Ciprian Mardare, Romuald Twardowsky - Vospoite Gospodevi


Corul de cameră "Preludiu"

De la apariția sa și până în prezent formația a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formație profesionistă, "Preludiu" își aduce o deosebită contribuție la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România și din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospețimea și, în același timp, prin maturitatea sa.

Secretul rezidă, desigur, în talentul și muzicalitatea nativă a coriștilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat și în muzicalitatea, rafinamentul și deosebitul simț artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră "Preludiu" este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică și romantică, colinde de Crăciun și cântece religioase, muzică românească și cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menționat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei 42 de ani de activitate "Preludiu" a realizat peste 350 de înregistrări radio și TV, un disc "Electrecord" și trei C.D. (Colinde și cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștri ai artei corale românești). De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaționale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră "Preludiu" și dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediției a XIII-a a Festivalului Internațional "George Enescu" (1995), "Premiul pentru excepționalul program prezentat", distincție acordată de Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat înca o dată confirmarea internațională a Corului de cameră "Preludiu": Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului "Preludiu" și premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internațional de la Beijing-China.

Ca o recunoaștere a activității artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.