Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Programul de mentorat SoNoRo Interferențe sărbătorește un deceniu de existență

Publicat: marți, 19 Aprilie 2016 , ora 14.55
Inițiat în 2007, SoNoRo Interferențe, programul educativ din cadrul platformei culturale SoNoRo, a pornit la drum cu scopul de a contribui la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români și la lărgirea orizontului lor cultural, în context european. De-a lungul celor zece ani, peste 250 de tineri au avut șansa de a studia alături de zeci de artiști de talie internațională și de profesori de la diferite Universități de Muzică din Europa.

Bursele SoNoRo Interferențe 2016 au fost oferite în cadrul preselecțiilor din luna februarie, de la Cluj-Napoca și București. Din aproximativ 65 de tineri înscriși au fost aleși 34 de bursieri. Lista completă a bursierilor este disponibilă pe interferente.sonoro.ro.

Tinerii selecționații au participat deja la un prim workshop, în Italia, la Montepulciano (Palazzo Ricci), urmând să mai participe la alte două, în România, la Port Cultural Cetate, și în Germania, la Traunstein. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, bursierii interpretează lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate.

În luna aprilie vor avea loc trei concerte SoNoRo Interferențe, la Portul Cultural Cetate, pe 23 și 27 aprilie, și la Sala "George Enescu" a Universității de Muzică din București, pe 28 aprilie. Alături de bursieri, vor urca pe scenă patru dintre maeștrii lor de anul acesta: pianista britanică Diana Ketler, profesoară la Academia Regală de Muzică din Londra și director artistic al Festivalurilor SoNoRo și Chiemgauer Musikfrühling, violonista de origine română Mihaela Martin, binecunoscută solistă de talie internațională, violistul român Răzvan Popovici, directorul Festivalurilor SoNoRo și Chiemgauer Musikfrühling, și violoncelistul suedez Frans Helmerson, profesor la Conservatoarele din Berlin si Madrid și fondatorul Cvartetului Michelangelo.

Programul concertelor SoNoRo Interferențe în luna aprilie:

Port Cultural Cetate, 23 aprilie, ora 19:30

Antonín Dvoűák (1841-1904) - Cvartet cu pian nr. 2 în la major, op. 81

Edward Elgar (1857-1934) - Salut d'amour pentru violă și pian, op. 12

Serghei Rahmaninov (1873-1943) - Vocaliza pentru violoncel și pian nr. 14, op. 34

Fritz Kreisler (1875-1962) - Schön Rosmarin/ Frumosul rozmarin pentru vioară și pian, dans vechi vienez

Port Cultural Cetate, 27 aprilie, ora 19:30

Johannes Brahms (1883-1897) - Sextet de coarde nr. 1 în si bemol major, op. 18

Ernest Bloch (1880-1959) - Cvintet cu pian nr. 1

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Cvartet cu pian în sol minor, K. 478

Robert Schumann (1810-1856) - Trio cu pian nr. 3 în sol minor, op. 110

Universitatea de Muzică din București, Sala "George Enescu", 28 aprilie, ora 19:30

Johannes Brahms (1883-1897) - Sextet de coarde nr. 1 în si bemol major, op. 18

Ernest Bloch (1880-1959) - Cvintet cu pian nr. 1

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Cvartet cu pian în sol minor, K. 478

Robert Schumann (1810-1856) - Trio cu pian nr. 3 în sol minor, op. 110

Următorul workshop SoNoRo Interferențe are loc la începutul lunii iulie, la Traunstein, iar concertele finale, organizate în parteneriat cu Festivalul german de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling, sunt programate pe 8 si 9iulie.

Începând cu anul acesta, programul SoNoro Interferențe este sprijinit în eforturile sale de sponsorul principal CEZ România.Programul SoNoRo Interferențe continuă colaborarea cu Institutul Cultural Român, partenerul principal, și este susținut și anul acesta de Fundația pentru Poezie "Mircea Dinescu", Universitatea Națională de Muzică "George Enescu", Academia Europeană "Palazzo Ricci" din Montepulciano, Festivalul Chiemgauer Musikfrühling și Ensemble Raro.

Accesul la concertele SoNoro Interferențe din luna aprile este gratuit. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: interferente.sonoro.ro.

SoNoRo-Interferențe a luat naștere în România în anul 2007 și de atunci s-a extins și în alte țări europene, inclusiv Italia (Arezzo și Montepulciano), Ucraina (Kiev) și Germania (Bad Endorf șiNeuwied). Printre frumoasele locuri din România unde au avut loc workshop-urile SoNoRo-Interferențe se numără Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș sau Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Programul SoNoro Interferențe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 și 31 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, pentru continuarea demersului Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Mulți dintre câștigătorii burselor au atins rezultate remarcabile și studiază, în prezent, la instituții prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg și București. Unii dintre ei au participat la importante concursuri din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe. Cea mai recentă reușită a unuia dintre bursierii SoNoRo Interferențe este cea a lui Andrei Ioniță care a câștigat premiul I la secțiunea Violoncel a Concursului "P.I.Ceaikovski", din Rusia.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe constă în gratuitatea cursurilor, acoperirea costurilor de transport din București la localitatea workshopului și cazarea și masa gratuite pe durata sesiunilor de lucru.

Pentru mai multe detalii despre proiectele din cadrul platformei culturale SoNoRo vă rugăm să consultați: www.sonoro.ro. Sponsor principal SoNoRo Interferențe: CEZ România. Partener principal: Institutul Cultural Român.