Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Nonconformistul violonist Roman Kim revine la Cluj

Publicat: joi, 25 Februarie 2016 , ora 8.28
Adesea comparat cu Paganini, Roman Kim redefinește virtuozitatea așa cum o știm. Născut în Kazahstan, școlit la Moscova (elev al aceleiași profesoare care i-a descoperit pe Maxim Vengerov și Vadim Repin: Galina Turchaninova) și stabilit în Köln, acum cântă la o vioară din 1750 care "vorbește limba italiană".

În octombrie 2015 ne-a impresionat alături de Orchestra Română de Tineret. La inceputul lunii martie Roman Kim revine la Cluj și, împreună cu pianistul Jure Goruèan, va susține un concert cu lucrări de Giuseppe Tartini, Eugène Ysaÿe, Niccolò Paganini și Roman Kim. Concertul va avea loc în 6 martie, la ora 19, în Auditorium Maximum al UBB.

Unul din cei mai captivanți soliști ai generației tinere, Roman Kim a făcut mai întâi senzație în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în săli mari de concert. Format în Moscova la clasa profesoarei Galina Turtschaninova, Roman Kim își continuă studiile la Universitatea de Muzică din Köln, la clasa cunoscutului pedagog Viktor Tetriakov. Cu ajutorul unei burse oferite de Fundația Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008, s-a perfecționat la cursurile de măiestrie susținute de violoniști precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried și Gidon Kremer. Inspirat de viața și creația compozitorului și violonistului Niccolò Paganini, precum și de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depășească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului prin abordarea unor lucrări clasice complexe dar și prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri. După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: "În concert […] Kim a dat dovadă de o forță magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. […] Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete și extravaganțe în cinci minute". Roman Kim cântă pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona) oferită spre folosință de Deutsche Stiftung Musikleben din fondul de instrumente muzicale ale Germaniei.

Pianistul și percuționistul de origine slovenă Jure Goruèan nu este numai un remarcabil solist, ci și un acompaniator elocvent. El este într-o strânsă legătură artistică cu violonistul Roman Kim, începând această colaborare încă din anii de studiu. Ca artist, Jure Goruèan este preocupat de găsirea unor forme alternative de interpretare, concretizate prin proiectul "December Concert", al celebrului muzician Chilly Gonzales sau premiera transcrierii sale a lucrării "Pasărea de foc" de I. Stravinsky la Festivalul de la Bellerive - Elveția împreună cu Signum Saxophone Quartet. Jure Goruèan a studiat la Hochschule für Musik din Köln cu Arbo Valdma și Paulo Alvares. Ca solist al Concertului nr. 1 de F. Chopin a susținut un turneu în Europa Centrală alături de ansamblul "Soliștii Zagrebului". De-a lungul anilor a concertat în săli precum cea a filarmonicilor din Köln și Ljubljana, sala Ernest Ansermet din Geneva și Sala Vatroslav Lisinski din Zagreb. Meritele sale se recunosc și din palmaresul premiilor câștigate la mai multe concursuri din Europa. În 2009 a fost invitat la Festivalul Maribor unde a colaborat cu muzicieni precum Richard Tognetti, Boris Berezovski și Arvid Engegard.

Biletele se pot cumpăra de la Libraria Bookstory (Bd-ul.Eroilor, nr. 6-8), de la AgențiaTeatrală (Piața Ștefan cel Mare, nr. 14) și de pe Biletmaster.ro (goo.gl/pOBY6u).

Organizator: Asociația Culturală "Notes&Ties"

Parteneri: Centrul Cultural German, Universitatea Babeș-Bolyai, Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Filarmonica de Stat "Transilvania"

Sponsori: Reifen Trade, Luca Prest, Eurogsm, Chic Ville, SDL, Secpral Pro Instalații, Grand Hotel Napoca, Cofetăria Cristina