Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Opera 'Oedipe' de George Enescu revine pe scena Operei Naționale București, cu baritonul Andrew Schroeder în rolul titular

Publicat: marți, 2 Februarie 2016 , ora 14.06
Duminică, 7 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale București are loc o nouă reprezentație a spectacolului "Oedipe" de George Enescu, în care rolul titular va fi interpretat, pentru întâia dată în această montare, de către baritonul Andrew Schroeder. Această reprezentație va prilejui, de asemenea, mai multe debuturi în roluri interpretate de artiști ai Operei Naționale București.

Spectacolul "Oedipe", pus în scenă de artista de origine argentiniană Valentina Carrasco, este cea mai recentă producție de operă a instituției, a cărei premieră a făcut parte din programul conferinței de toamnă a rețelei internaționale "Opera Europa" ce a avut loc la București în perioada 18-21 noiembrie 2015 și a adus în România reprezentanții celor mai importante instituții de gen din 36 de țări.

Valentina Carrasco a colaborat cu renumitul grup spaniol La Fura dels Baus încă din anul 2000, având o activitate impresionantă desfășurată în importante teatre lirice din lume: Teatro Real din Madrid, Opera din Paris, Maggio Musicale din Florența, Palau de les Arts "Reina Sofía" din Valencia, English National Opera din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Teatro alla Scala din Milano, Opera din Roma, Opera din Lyon, Teatrul Bolshoi din Moscova, Teatro Colón din Buenos Aires etc. În această stagiune, o altă montare a operei "Oedipe", regizată în anul 2011 de către Valentina Carrasco împreună cu renumitul artist Àlex Ollé (La Fura dels Baus) pentru Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, va avea premiera și pe scena Royal Opera House Covent Garden din Londra.

"Îmi place această idee - a lui Nietzsche - cum că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzați cu viețile noastre. Se implică pe ei înșiși în acest joc, precum copiii când sunt concentrați asupra jocului și se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicație. De aceea viețile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, irațional și proaspăt. Cred că Oedipe - ca noi toți - este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o ușurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc", declara Valentina Carrasco referitor la producția de la București.

Având un repertoriu extrem de variat, baritonul Andrew Schroeder are o importantă carieră internațională, fiind, de-a lungul timpului, oaspete în numeroase teatre lirice și festivaluri: Opera din Lyon, Edinburgh International Festival, Opera din Stuttgart, Opéra National du Rhin din Strasbourg, Opéra de Rennes, Festivalul din Aix-en-Provence, Theater an der Wien etc. A mai interpretat cu succes rolul titular din opera "Oedipe" de George Enescu la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles și la Teatro Colón din Buenos Aires. În repertoriul său se mai află roluri principale din creațiile compozitorilor Hector Berlioz, Ludwig van Beethoven, Georges Bizet, Benjamin Britten, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Christoph Willibald Gluck, Jules Massenet, Giacomo Meyerbeer, Serghei Prokofiev, Richard Strauss, Giuseppe Verdi.

Despre opera "Oedipe", principala creație națională de gen și totodată singura care se regăsește în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: "Nu mi se cuvine mie să declar dacă «Oedipe» este sau nu cea mai desăvârșită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă și ani de neliniște. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simțeam, ce gândeam, în așa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aș spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe și compunând, notă cu notă, această operă imensă."

Câteva impresii de după premiera acestei producții, aparținând reprezentanților unor importante instituții de profil din Europa, dar și artistei Valentina Carrasco, sunt disponibile aici: https://youtu.be/wkZsdq--g2o


Duminică, 7 februarie, ora 19:00

"Oedipe"
Tragedie lirică în patru acte de George Enescu
Libretul de Edmond Fleg

Dirijor: Adrian Morar

Regia: Valentina Carrasco

Decoruri: Blanca Aòón

Costume: Barbara Del Piano

Video: Esterina Zarrillo

Lighting design: Peter van Praet

Maestru de cor: Stelian Olariu

Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan

Cu participarea Orchestrei, a Corului, a Baletului și a Corului de Copii ale Operei Naționale București

Distribuția:

Oedipe - Andrew Schroeder (invitat)

Tirésias - Horia Sandu

Créon - Dan Indricău

Păstorul - Andrei Lazăr (debut)

Marele Preot - Marius Boloș

Phorbas - Florin Simionca

Străjerul - Mihnea Lamatic

Thésée - Vicențiu Țăranu

Laïos - Gabriel Năstase

Jocaste - Sidonia Nica

Sfinxul - Sorana Negrea

Antigone - Marta Sandu (debut)

Mérope - Adina Secobeanu (debut)

Femeia tebană - Zoica Șohterus

Biletele pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Operei Naționale București, deschisă zilnic între orele 9.00-13.00 și 15.00-19.00, sau online, de la adresa tickets.operanb.ro