Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, a concertat aseară la Aix en Provence

Publicat: joi, 3 Septembrie 2015 , ora 9.28

Aix en Provence, este un orășel în sudul Franței, în apropiere de Marsilia, de 140.000 de locuitori, dintre care 40.000 sunt studenți. Perfect conservat, găsești ziduri și mozaicuri romane, chiar și din sec. al V-lea, Aix en Provence respiră cultură la fiecare colț de stradă. Nu întâmplător, din 1948, în fiecare vară are loc un festival de operă, care s-a prelungi din 2013 cu o stagiune de muzică clasică. În această stagiune a fost invitată Orchestra Română de Tineret să concerteze.

Într-o sală construită în 2007, perfect acustic, după cum spunea dirijorului concertului, Cristian Mandeal, tinerii români l-au prezentat pe Enescu în prima parte, cu Rapsodia I și Suita nr. 1. A doua parte s-ar putea numi Ceaikovski in love, trei lucrări de Ceaikovski, inspirate de piesele lui Shakespeare, Furtuna, Romeo și Julieta și Francesca da Rimini. Au fost interpretate, până când sala a izbucnit în aplauze.


Printre cei mai înfocați spectatori, două rânduri pline cu membrii Orchestrei de Tineret a Franței:

- Dirijorul este incredibil. A dirijat tot concertul fără nici o partitură. Deci, bravo!

- E magnific, îmi spune o franțuzoaică. A fost nemaipomenit, continuă colega ei din Spania, membră în Orchestra de Tineret a Franței. Au cântat toți împreună, parcă au alcătuit un singur sunet. Eu sunt clarinetistă și pur și simplu m-am îndrăgostit de ceea ce am auzit în această seară. Eu sunt violonistă, îmi spune colega și nu am putut să nu remarc tăria viorilor. A sunat totul incredibil.

Nu poți să nu te întrebi după un astfel de succes care este secretul.


Cristian Mandeal, dirijorul acestui concert și unul dintre inițiatorii proiectului Orchestra Română de Tineret, alături de violoncelistul Marin Cazacu, ar putea avea răspunsul:

- Sunt buni, sunt foarte buni. Sunt pasionați de muzică, sunt dăruiți muzicii, o fac cu plăcere, o fac cu profesionalism. Sunt ambițioși. Încearcă să dovedească mereu că sunt foarte buni. Se compară, nu doar cu o orchestră profesionistă, ci se compară cu oricare orchestră profesionistă din lume. Pentru mine este de fiecare dată o bucurie și o motivație de a lucra cu ei.


Reportaj realizat de Adina Dragomir