Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de Crăciun. Virtuozitatea trompetei și a orgii în splendoarea barocă

Publicat: marți, 16 Decembrie 2014 , ora 10.43
Institutul Italian de Cultură și Ambasada Italiei prezintă joi 18 decembrie2014, la ora 19.30, la Catedrala Sf. Iosif din București (Str. G-ral Berthelot 19) Concertul de Crăciun. Virtuozitatea Trompetei și a Orgii în Splendoarea Barocă. Capodopere baroce și de secol XX pentru duetul

Mauro Maur, trompetă; Françoise de Clossey, orgă. În program muzică de: G.B. Lulli, J.S.Bach, T. Albinoni, G. Rossini, N. Rota.

Același concert va fi găzduit în data de 19 decembrie 2014, la Biserica Romano-Catolică din Sibiu

(Piața Mare 2), în cinstea președintelui ales al României, Klaus Iohannis, și în 20 decembrie 2014 la Biserica Romano-Catolică din Brașov (Str. Mureșenilor 19)

Născut la Trieste în 1958, Mauro Maur a obținut diploma încă de foarte tânăr și s-a perfecționat cu Pierre Thibaud la Conservatorul Național Superior din Paris. La 18 ani a început să fie solicitat în Franța de organiști celebri și de orchestre de cameră, pentru a participa la festivaluri importante. A obținut Premiul Oder 2008 pentru Carieră și în 2009 i-a fost conferit prestigiosul Sigillo Trecentesco, cea mai importantă distincție acordată de orașul Trieste. La propunerea Președintelui Consiliului de Miniștri, a primit medalia de Cavaliere dell'Ordine al merito della Repubblica Italiana.

Colaborează cu renumite orchestre din Franța, cu mari soliști și susține concerte sub bagheta unor maeștri de renume, precum Riccardo Muti și Leonard Bernstein. Cariera sa internațională este caracterizată de o deosebită versatilitate, ceea ce i-a permis să cânte alături de Gloria Gaynor, Placido Domingo și de Ansamblul "I Solisti Veneti" condus de Claudio Scimone.

A colaborat mai bine de 18 ani cu Ennio Morricone, care i-a dedicat lui Mauro Maur multe fragmente muzicale din filmele sale și concertul pentru trompetă și orchestră "Ut". Legat de o strânsă prietenie de Giulietta Masina și de Federico Fellini, Mauro Maur a cântat la funeraliile amândurora.

Născută în 1974, pianista Françoise de Clossey a obținut diploma la Universitatea din Montréal sub îndrumarea Nataliei Pepin, pentru a se perfecționa ulterior în muzică contemporană cu fondatoarea grupului Nouvel Ensemble Moderne, Lorraine Vaillancourt. După ce a câștigat concursul de muzică din Québec și pe cel din Canada, de Clossey s-a afirmat ca solistă la mai multe festivaluri internaționale și a cântat în cele mai importante săli de concert din lume. În afară de Canada și Statele Unite, a susținut concerte în Italia, Franța, Germania, Anglia, Elveția, Austria, Croația, Ungaria, Suedia, Spania, Rusia, Letonia, Polonia, Brazilia, Mexic, Egipt, Africa de Sud, Singapore, China, etc.

">A lansat numeroase discuri și a participat la înregistrări pentru radio și televiziune. A fost asistentă la Universitatea din Montréal, la Conservatorul Santa Cecilia din Roma și la Musica Riva Festival din Riva del Garda. A semnat un contract discografic important pentru o serie de înregistrări în duet cu Mauro Maur, cu care colaborează din 2003.

Francoise de Clossey a primit Premiul Internațional "Beato Angelico" pentru Femei 2006 și Premiul Oder 2008 pentru Carieră.