Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Coregraful Gigi Căciuleanu dansează pentru 'măiastra' Miriam Răducanu, la Gala Premiilor Radio România Cultural

Publicat: joi, 5 Martie 2020 , ora 11.59

Gigi Căciuleanu este invitatul special al Galei Premiilor Radio România Cultural care va avea loc pe data de 30 martie, pe scena Teatrului Odeon. Artistul va veni special de la Paris cu un moment dedicat fostei sale profesoare și partenere de dans, Miriam Răducanu, care va primi, din partea Radio România Cultural, Premiul de Excelență.

Cariera lui Gigi Căciuleanu a fost profund influențată de Miriam Răducanu pe care artistul o consideră: "o singularitate pe scena lumii, a dansului românesc și, în general, în viață."

Relația specială dintre Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu a început încă din anii de școală ai lui Gigi. "Când a intrat în sala de clasă am simțit un fel de magnetism, magnetism de trăsneală. Ea a venit și ne-a spus: o să improvizăm. Iar eu i-am improvizat și atunci cred că ne-am îndrăgostit unul de altul. A fost dragoste la prima vedere pentru că am descoperit o nouă etapă a libertății", a spus Gigi Căciuleanu, într-un interviu pentru Radio România Cultural.

Debutul ca dansator al lui Gigi Căciuleanu este, de asemenea, strâns legat de întâlnirea cu Miriam Răducanu. "Am debutat chiar în școală fiind, într-un spectacol al lui Miriam Răducanu, la Teatrul Mic, în urmă cu peste 50 de ani', spune Gigi Căciuleanu, în același interviu în care își amintește cum chiulea de la școală ca să vadă spectacolele profesoarei sale: "Primul lucru pe care l-am văzut era un moment în care ea ridica mâna, într-un gest lent, încet, homeopatic. Această mână se ducea spre ochi și se contopea cu arcada. Atunci mi-am dat seama că gândul se poate dansa. Am mers acasă și le-am spus părinților că eu vreau să dansez cu această doamnă.''

Unul dintre momentele importante din cariera celor doi artiști este reprezentat de Nocturnele din anii 60, de la Teatrul Țăndărică, evenimente culturale atipice pentru acele vremuri prin libertatea de care dădeau dovadă. Timp de cinci ani, Gigi Căciuleanu și Miriam Răducanu au repetat prin casele oamenilor și au dansat împreună, construind spectacole de referință în istoria culturală bucureșteană. "Începusem să dansăm prin case, la oameni, pentru că nu aveam o scenă unde să ne facem spectacolele. Cine avea un salon mai mare sau o cameră, se dădeau mobilele la o parte și Miriam și Gigi veneau și dansau. Noi am crezut că la Tăndărică vom dansa de câteva ori dar a fost atâta lume de am dansat cinci ani de zile'', își amintește Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu și Miriam Răducanu se reîntâlnesc, așadar, pe 30 martie, pe scena Teatrului Odeon, unde Radio România Cultural îi va acorda artistei care a revoluționat dansul modern din România, Premiul de Excelență.

Prezența lui Gigi Căciuleanu la Gala Premiilor Radio România Cultural este sprijinită de compania JTI și Fundația Art Production.

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.