Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premiul UNITER pentru 'Lupoaica' de Giovanni Verga, producție SRR

Publicat: marți, 14 Mai 2019 , ora 13.12

În cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat luni, 13 mai, la Teatrul Național Cluj-Napoca, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2018 a fost acordat producției Societății Române de Radiodifuziune Lupoaica de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Țundrea, regia artistică Vasile Manta.

Juriul pentru nominalizări, alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borș și Mircea Morariu, a urmărit spectacolele care au avut premiera în 2018. Juriul final, compus din următoarele personalități ale lumii teatrale: Vlad Ivanov - actor, Doina Modola - critic de teatru, Maia Morgenstern - actriță, Cristian Pepino - regizor și Viorica Petrovici - scenograf, a decis prin vot secret câștigătorii celor 11 categorii de premii.

Lupoaica de Giovanni Verga a avut premiera pe 15 martie 2018. Adaptarea radiofonică: Domnica Țundrea. Regia artistică: Vasile Manta. Traducerea: Olga Mărculescu.

În distribuție: Adela Mărculescu, Mircea Rusu, Ioana Calotă, Gelu Nițu, Dorina Lazăr, Petre Lupu, Daniela Ioniță Marcu, Cătălina Mustață, Cristian Simion, Ionuț Kivu.

Regia de montaj: Radu Verdeș și Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Scrierile lui Giovanni Verga (1840-1922), binecunoscut autor italian de factură realistă, au generat, de-a lungul deceniilor, ecranizări ori spectacole de mare succes la public și la critica de specialitate. Romancier, autor de proză scurtă și dramaturg, reprezentant de forță al verismului italian, Giovanni Verga este considerat drept un scriitor remarcabil prin vigoarea expresiei și autenticitatea trăirilor surprinse în pagini narative ori teatrale, izbutind să influențeze, pe plan național, literatura de după cel de al doilea război mondial. Piesa Lupoaica de Giovanni Verga este valoroasă, prin construcția concisă, forța viziunii, puterea sentimentelor, reflectarea stărilor sufletești și pasiunea nemijlocită ce răzbate din toate situațiile scenice, iar traducerea realizată de Olga Mărculescu se dovedește a fi plină de farmec și bogată în nuanțe, păstrând spiritul dramatic al textului, alternând nota sentimentală cu pitorescul stilului popular italian.

Cu atenție la psihologia personajelor, la stările lăuntrice, la încleștările exterioare și interioare, regizorul artistic Vasile Manta a transformat acest univers într-un spectacol radiofonic puternic, dramatic, de o mare plasticitate, îndrumând actorii spre o interpretare firească.

Spectacolul Lupoaica de Giovanni Verga aduce o tipologie feminină aparte, fascinantă, de mare profunzime și complexitate psihologică, pe aceea a personajului Pina, interpretat cu incontestabil har actoricesc de Adela Mărculescu. Rolul Pinei îi prilejuiește marii actrițe trăiri intense, izbucniri pătimașe, treceri de la mândrie la duioșie, de la o furie excelent dozată, la o caldă, emoționantă, copleșitoare stare poetică.

Muzica spectacolului, sensibilă și evocatoare, aleasă de către regizorul muzical Patricia Prundea și coloana sonoră gândită de Vasile Manta contribuie la conturarea unui univers profund și nuanțat, amplificând dramatismul, trăirile, pasiunile, emoția spectacolului radiofonic.

Montarea piesei Lupoaica de Giovanni Verga la Teatrul Național Radiofonic propune publicului un act artistic expresiv și elocvent, oferindu-le actorilor ocazia de a se confrunta cu partituri generoase, roluri puternice, de a crea un univers în care spiritul popular și poezia sentimentelor se împletesc.