Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Proiect special Radio România Cultural - 'Născut în România. 30 de ani de libertate'

Publicat: joi, 31 Ianuarie 2019 , ora 9.17


În 2019 se împlinesc trei decenii de la Revoluția română din decembrie 1989. Sub egida emisiunii Născut în România, sâmbăta și duminica, de la ora 16:00, Radio România Cultural va oferi, pe parcursul anului, opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice, pe teme generate de existența națiunii în acești 30 de ani de libertate.

În luna februarie, echipa, coordonată de Anamaria Spătaru, va discuta cu invitații Radio România Cultural despre libertatea câștigată la Revoluție într-un sens larg, prima dezbatere a seriei fiind realizată de Valentin Protopopescu, pe 2 februarie, când îl va avea ca invitat pe istoricul Constantin Corneanu. "A fost sau n-a fost?" rămâne, și după 30 de ani, o actuală și importantă întrebare. Georgeta Drăghici va vorbi, pe 3 februarie, cu scriitorul Bogdan Ghiu despre ce a însemnat libertatea pentru el, pentru generația din care face parte, cea care în anii optzeci s-a lovit dur de cenzura și autocenzura impuse de regim, ce orizonturi i s-au deschis după 1990, cât de liber se consideră astăzi, ce înseamnă că "totul trebuie tradus" în era media și a globalizării.

Pe 9 februarie, la microfonul Radio România Cultural vine muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent de la Tulcea. Pe urmele sale s-au aflat, timp de 15 ani, 29 de turnători și 28 de ofițeri de Securitate. Vom afla povestea unui muzician care s-a confruntat din plin cu cenzura și aspecte din dosarul său de la securitate. Spirit critic și revoluționar, Dan Perjovschi, invitatul Luanei Pleșea pe 10 februarie, și-a căutat propriul limbaj, care să nu vorbească despre ceea ce voiau comuniștii. A devenit activist după 1990, când a și ieșit pentru prima dată din țară. Acum este un artist implicat, un promotor al libertății de expresie.

Pe 16 februarie, antropologul Gheorghiță Geană, invitatul Roxanei Păsculescu, vine cu o analiză a felului în care românul a înțeles libertatea din punctul de vedere al mentalităților tradiționale, al obiceiurilor și tradițiilor, cum a evoluat conceptul de naționalism, ce s-a întâmplat cu limba română în noua epocă. Luana Pleșea îl are ca invitat pe 17 februarie pe Marian Staș, expert în educație și susținător al unei reforme profunde a sistemului, educația fiind considerată unul dintre domeniile ce nu au reușit să treacă cu succes prin cei 30 de ani de schimbări continue.

Pe 23 februarie, Corina Negrea discută cu Călin Alexa, fizician consacrat acum, dar care în anii '90 era la început de carieră pe Platforma de la Măgurele. Încă student la fizică în 1989, Călin Alexa a fost contemporan cu decăderea cercetării științifice în România, a fizicii și a Platformei în anii '90 dar și cu renașterea acestora. Ultimul invitat al lunii are misiunea dificilă de a lămuri aspectele etice ale contextului în care ne găsim. Constantin Vică, interlocutorulCorinei Negrea de pe 24 februarie, a obținut titlul de doctor în filosofie, cu o teză despre tehnologia web și provocările sale de ordin cognitiv, moral și politic. Ariile sale de interes sunt plasate în etica informației și computerelor, filosofia informaticii, filosofie socială și politică, bioetică și critica proprietății intelectuale.