Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Oltea Șerban Pârâu – 'Din 1958, Radioul Public transmite concertele din Festivalul George Enescu'

Publicat: luni, 24 August 2015 , ora 14.41

Au mai rămas doar câteva zile până în 30 august 2015, când va începe a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, eveniment la care Radio România este un partener de tradiție. Despre implicarea Radioului Public în reflectarea Festivalului Enescu, ca și despre prezența orchestrelor Radio în cadrul concertelor festivalului, a vorbit Oltea Șerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România.

"Cel mai important lucru care leagă Radio România de Festivalul Enescu, cred că este faptul că, încă din 1958, Radioul Public transmite toate concertele festivalului în direct sau înregistrate. Acest lucru s-a întâmplat la toate edițiile, se întâmplă și în 2015. Foarte multe dintre concerte vor putea fi ascultate live pe Radio România Cultural și Radio România Muzical sau în streaming web pe site-urile celor două posturi. Ceea ce nu se va putea transmite în direct, se va transmite înregistrat. Sunt foarte puține excepții, foarte puțini artiști nu au acceptat acest lucru. Radioul public duce, deci, către toți ascultătorii din țară și iată, prin internet, nu numai din țară, Festivalul Enescu, chiar în momentul în care acesta are loc.

Orchestrele și Corurile Radio sunt prezente ca de obicei, așa cum sunt de la începuturi în Festivalul Enescu. De data aceasta, concertul principal este cel din data de 2 septembrie, când, la Sala Palatului, la ora 19.30 va ptuea fi ascultată monumentala Simfonie a VIII-a, a celor 1000, de Gustav Mahler. Se ascultă rar live această simfonie în România, de aceea este un eveniment repertorial deosebit. Concertul va fi condus de maestrul Cornelius Meister, iar pe scenă se vor afla, atât Orchestra Națională Radio, cât și Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic și Corul de Copii Radio, pe care le va susține și Corul Filarmonicii. Așadar, patru din cele șase orchestre și coruri ale Radiolui se întâlnesc în aceeași seară pe scena Sălii Palatului, pentru un concert pe care îl sperăm memorabil.

Cei care se vor afla primii pe scena Festivalului Enescu în concertul de deschidere vor fi membrii Corului de Copii Radio, care vor apărea în Carmina Burana de Carl Orff, Corul de Copii urmând să apară și pe 2 septembrie pe scena Sălii Palatului: sunt, așadar, două apariții importante pentru tinerii muzicieni care funcționează sub egida Radioului și care sunt pregătiți pentru aceste două probe de foc, cu atâta grijă, de Voicu Popescu și de pianista Magda Faur.

De asemenea, Corul Academic Radio, așa cum se întâmplă la majoritatea edițiilor, a fost solicitat pentru alte două concerte, pe 12 și 13 septembrie, alături de Orchestra Operei de Stat din Munchen. Vor cânta în Electra de Richard Strauss și, respectiv, în poemul simfonic Isis de Enescu.

Așadar, o prezență semnificativă, importantă, care marchează de altfel, activitatea Orchestrelor și Corurilor Radio, o dată la doi ani.

Să nu uităm, Piața Festivalului începe pe 10 septembrie, iar concertul inaugural va fi semnat de Orchestra Națională Radio. Piața festivalului înseamnă acele concerte la care publicul are acces fără abonament sau bilet, acele concerte care dublează sau prelungesc fastul festivalului Enescu și în aer liber. Această serie de concerte va fi deschisă de Orchestra Națională Radio sub bagheta lui David Crescenzi, solist tenorul Ștefan Pop. Cu siguranță va fi un concert atractiv cu arii și uverturi din opere, așadar, cei care nu au bilete la concertele din săli sunt așteptați să ne asculte în aer liber, în Piața Festivalului Enescu."