Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Timișoara - istoria a început acum 60 de ani

Publicat: joi, 30 Aprilie 2015 , ora 15.35

Știrile care îți vin la fix și muzica generației tale

Ziua de 5 mai 1955 rămâne una de referință, marcând ieșirea în eter a primei emisiuni a Studioului Regional Radio Timișoara. Primii crainici au fost Andrei Dângă și Emilia Culea. "După soțul și băiatul meu, radioul a fost cea mai statornică dragoste a mea. Dacă aș fi din nou tânără, mi-aș alege aceeași profesie", avea să mărturisească peste ani "veterana" Emilia Culea.

Au urmat ani tot mai grei, în care redactorii și reporterii trebuiau să respecte rigorile tot mai durei cenzuri comuniste, dar în care unii au reușit, prin exprimări eufemistice, să ocolească indicațiile celor care dădeau aprobările pentru emisie. Au ajuns astfel în eter mesaje pe care era mai greu să le auzi la posturile centrale, dar și informații culturale veritabile, inclusiv dedicate civilizației populare sau folclorului din zonă.

În 12 ianuarie 1985 a venit Ordinul de întrerupere a emisiunilor tuturor posturilor regionale. Dictaturii Ceaușescu îi era mai simplu să cenzureze ceea ce pleca strict de la București. A fost greu pentru cei ținuți acum departe de ascultători. "Am avut în cei cinci ani neșansa ca, locuind în preajmă, să trec în fiecare zi pe lângă studio. Era o dureroasă, zilnică aducere aminte" își amintea în 1991 regretata Adina Ene Ostoici.

Adevărata renaștere a radiofoniei bănățene a venit în 1989, odată cu Revoluția. "Când am auzit prima dată Aici Radio Timișoara Liberă! am tresărit din adâncul ființei.[…] Casa Radio Timișoara era un far al libertății depline. Spun casa pentru că toți cei care au lucrat acolo până în 1985 au trăit ca într-o familie. Ne raportăm și acum la acele momente, ne bucurăm, și nu am obosit încă să repovestim și să retrăim acele zile", mărturisește Felicia Ristea, redactor.

Evenimentele s-au succedat rapid: anul următor a fost al primelor transmisiuni de la Catedrala Mitropolitană și de la un concert simfonic. Moara cu noroc a fost în 1992 primul spectacol - emisiune de radio, cu participarea spectatorilor. Au urmat primele transmisiuni din elicopter, de pe Muntele Găina sau de la 1.200 m adâncime, din mina Anina. La finele lui 1999 era transmis în premieră integral un spectacol de teatru liric de la Opera Româna din Timișoara.

Trecerea în noul mileniu a însemnat și modernizarea radicală a radioului. S-a trecut treptat la editare și arhivare digitală și a apărut prima versiune a paginii de Internet www.radiotimisoara.ro. Pe 3 august 2006, chiar de Ziua Timișoarei, a început primul program FM distinct, pe 105,9 MHz, oferit ca o alternativă a programelor AM și transmis și prin satelit. Aceste programe s-au diversificat în timp: emițătorului FM din Timișoara i s-au adăugat altele la Făget-Coșevița și apoi la Arad. Primul program dedicat exclusiv arădenilor a fost realizat pe 1 noiembrie 2011.

Mesajele vin acum direct de pe telefoanele ascultătorilor, sub formă de SMS, sau chiar drept comentarii pe site sau Facebook. Astăzi Radio Timișoara înseamnă emisiuni în 10 limbi transmise pe patru frecvențe, folosind emițătoare moderne, care acoperă o mare parte a județelor din vestului României. Toate cele trei programe, FM, AM și Arad FM (distincte la unele ore), sunt transmise în cele mai bune condiții online, deci pot fi acum ascultate din orice colț al lumii, alături de sute de ore de emisiuni înregistrate. Cei care accesează site-ul au la dispoziție știri proaspete, însoțite de fotografii în exclusivitate, secvențe audio și chiar video.

60 de ani au transformat lumea radioului într-o aventură multimedia la care nimeni nu visa în 1955. Vă invităm s-o descoperiți în fiecare zi (și vor urma multe zile speciale!) pe frecvențele noastre sau pe www.radiotimisoara.ro.


Zilele Radio Timișoara, la 60 de ani de la prima emisiune

În 2 mai ne simțim mai tineri ca niciodată și dăm startul Zilelor Radio Timișoara, la 60 de ani de la prima noastră emisiune, cu un superconcert Holograf - cel mai difuzat grup la Radio Timișoara în ultimii ani!

Înainte însă, vă întâlniți cu noi, cei pe care îi auziți zilnic pe frecvențele Radio Timișoara: piticul și copii de la Piti-Show, colegi de la știri, minorități, sport și prezentatorii programelor curente, pe care le auziți pe frecvențele FM de la prima oră și până seara.

Între prezentările noastre vor urca pe scenă: The Wizards - cel mai tânăr grup pop-rock din Timișoara (membrii au între 10 și 12 ani!), dar care deja pregătește un videoclip pentru piesa Cea mai frumoasă zi, Corso - din Arad, au fost, de altfel, invitații lui Cătălin Lăpușcă la unul dintre concertele live din studioul Arad FM și Pragu' de sus - un grup cunoscut în Timișoara, orașul în care s-a format, pe care îl vom aduce acum de la Deva pentru a ne încânta din nou.

Una dintre surprizele pregătite ascultătorilor care vor completa integral, prin bifare, un mic chestionar, referitor în primul rând de muzica preferată, și le vor depune sâmbătă și duminică, după ora 18:00, în urna din Piața Victoriei, este de a intra în tragerea la sorți la care pot câștiga, printre altele, rucsacuri cu obiecte-surpriză purtând însemnele Radio Timișoara, baxuri de vin de la Cramele Recaș și o excursie de două persoane la Viena oferită de Agenția Ultramarin.

Duminică 3 mai, de la ora 20:00, Opera Națională Română din Timișoara prezintă pe scena din Piața Victoriei Gala de operă, operetă și balet, cu participarea extraordinară a soliștilor vocali și de balet: Narcisa Brumar, Lăcrimioara Cristescu, Crina Vezentan, Gabriella Varvari, Alina Mihai, Cristian Bălășeșcu, Remus Alăzăroae, Cristian Rudic, George Proca, Alin Radu, a Cvartetului Incanto Quartetto, a Orchestrei și Corului Operei Naționale Române din Timișoara.

Programul include pagini celebre din Nunta lui Figaro, Carmen, Rigoletto, Voievodul țiganilor, Contesa Maritza, Liliacul, Văduva veselă, My Fair Lady și Valurile Dunării.

În deschidere, de la ora 18:30, va cânta Cvartetul de coarde al Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara - clasa conf. univ. dr. Ioan Fernbach și Ansamblul de percuție Splash de la Colegiu Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, condus de prof. Alina Cuibariu - Jumugă.

În jurul orei 19:45 vom trage la sorți marile premii ale tombolei aniversare, baxuri de vin și excursia la Viena.

Marți 5 mai, exact la 60 de ani de la prima emisiune, îi așteptăm pe ascultători între orele 10 și 14, la sediul din Str. Pestalozzi, nr. 14 A, la Ziua Porților Deschise.

De la ora 19:00, la Sala Capitol din Timișoara va avea loc un spectacol folcloric de excepție în care aducem soliști vocali și instrumentiști din mai multe generații cuprinzând județele Arad, Bihor, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș.

Orchestra Ansamblului Banatul dirijată de Sebastian Roșca ne oferă o surpriză: semnalul Radio Timișoara, păstrat încă de acum 60 de ani, îl vom regăsi în Suita de orchestră pregătită pentru acest eveniment.

Corpul de balet condus de coregrafii Brândușa și Nicolae Stănescu ne va însoți pe tot parcursul spectacolului.

Din Arad participă Grupul vocal Sânzienele îndrumat de prof. Marioara Miclea, Petrică Pașca, Cornelia Căprariu Roman și Roxana Suciu.

Din Bihor: Florica Zaha, Liviu Buțiu și Antonela Ferche Buțiu.

Din Caraș Severin: Petrică Miulescu Irimică. Maria Didraga și Iasmina Iova.

Din Hunedoara: Cristian Fodor, Ovidiu Olari și Lorena Pascu.

Din Timiș: Liliana Laichici, frații Radu și Ilie Vincu și Georgiana Necșa.

Spectacolul va fi transmis în direct de Radio Timișoara și TVR Timișoara, urmând a fi preluat de TVR 3.

Vă invităm în Timișoara, să ne fiți alături în aceste zile de sărbătoare!