Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Glasurile poeziei: 'După melci' de Ion Barbu. O audiție specială la Café Cărturești Verona

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 13.15
Vă invităm joi, 26 martie 2015, de la orele 18.30, la Café Cărturești Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15, București), la o audiție specială de pe albumul După melci și la o discuție despre personalitatea lui Ion Barbu și actualitatea poeziei sale, alături de invitații noștri: criticul literar Paul Cernat, Dinu Flămând - poet, eseist și exeget al lui Ion Barbu - și Bogdan Ghiu, cel care semnează și Cuvântul-înainte al acestui audiobook.

Pe 18 martie 2015 s-au împlinit 120 de ani de la nașterea poetului Ion Barbu, una dintre figurile proeminente ale literaturii române. Din galeria marilor voci poetice prezente în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române, ermeticul Ion Barbu lipsește. Și totuși, poezia lui Ion Barbu s-a lăsat redescoperită, reinterpetată, revelată în mai multe rânduri la Radio România, cu vocile unor mari personalități ale scenei teatrale sau ale celei literare.

Editura Casa Radio i-a reunit pe Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, Ludovic Antal, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu, Constantin Codrescu și Dan Nasta în audiobook-ul: După melci. 17 poeme de Ion Barbu rostite în premieră la Radio între 1965-1969, apărut în Colecția "Biblioteca de Poezie Românească". Pe acest album se regăsesc, printre altele: După melci, Joc secund, Riga Crypto și lapona Enigel, Oul dogmatic, Uvedenrode, Isarlâk, Umanizare, Selim.

După melci de Ion Barbu este o premieră absolută a Editurii Casa Radio. Această culegere de prime înregistrări radiofonice (realizate imediat după dezghețul politic, între 1965 și 1969) din opera lui Ion Barbu este un dublu eveniment: corpus-ul de poeme împrumută vocile unor importante personalități culturale românești. Dar volumul de față este și o prețioasă carte de artist: Tudor Banuș a intrat într-un fin dialog, mult visat, cu lirica lui Ion Barbu.

"…Cine n-ar putea fi zguduit de vocea șamanică a lui Emil Botta, în contrast cu calmul intelectual al lui A.E. Baconsky și, ca încununare a pasionalității colocviale a lecturii-interpretare, a lui Romulus Vulpescu, primul editor, să nu uităm, după expierea comunistă, al lui Ion Barbu?

Experiența sonor-existențială pe care o prilejuiește prezentul disc este unică, extrem de intensă, atingând înălțimea a ceea ce am numit drama ontologică a poeziei. Inexpiatul, neîmpăcatul Ion Barbu este recuperat postum de către prieteni poeți și actori-poeți, care îi împrumută (în toată ambiguitatea genitivală a acestui verb) glasul lor și care abia așa, delegat, postum, mai mult decât tiparul, îl salvează. (…) Lecturile, glăsuirile, la propriu, ale lui Victor Rebengiuc, de exemplu, ar trebui să fie alăturate, complementar, manualelor școlare, pentru că poezia este în primul rând glas, oralitate, matematică imanentă vorbirii. " (Bogdan Ghiu, fragment din "Vina și vocile poeziei. O experiență pedagogică", cuvânt-înainte)

Vă invităm să ne fiți alături într-o nouă întâlnire cu glasurile poeziei, de data aceasta cea barbiană, joi, 26 martie 2015, de la orele 18.30, la Café Cărturești Verona.

Partener media: Radio România Cultural; mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro.