Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Evenimente ale Editurii Casa Radio de Ziua Culturii Naționale

Publicat: marți, 13 Ianuarie 2015 , ora 15.42

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, odată cu ziua poetului Mihai Eminescu, este celebrată de Editura Casa Radio prin două evenimente editoriale speciale.

Editura Casa Radio vă invită joi, 15 ianuarie, de la ora 18:30, la Ceainăria Cărturești Verona, din Strada Arthur Verona nr. 13-15, la o audiție specială Tudor Vianu și la o dezbatere despre importanța personalității acestuia pentru cultura română pornind de la dublul CD Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferințe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în colecția Lecturi pe întuneric. La dezbatere vor participa criticul și teoreticianul literar Carmen Mușat, Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor și profesor la Universitatea București, criticul literar George Neagoe și Luigi Bambulea, critic și eseist. Aceștia vor prezenta noi aspecte din activitatea ultimul mare cărturar român - Tudor Vianu, profesor, critic, estetician, filosof al culturii…

Audiobook-ul Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferințe radiofonice reprezintă un eveniment editorial absolut. Cele două CD-uri conțin 11 conferințe radiofonice istorice din Arhivele Radio România, înregistrări realizate între 1955 și 1964 de Tudor Vianu. În aceste studii radiofonice Vianu i-a analizat pe Mihai Eminescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Nicolae Labiș, Cervantes, Goethe, Victor Hugo, Shakespeare, iar audiobook-ul dezvăluie și o altă ipostază, mai puțin cunoscută a profesorului, cea de poet. Difuzat în premieră în seara zilei de 26 aprilie 1964, poemul Shakespeare avea să fie ultima înregistrare radiofonică a lui Tudor Vianu. O lună mai târziu, pe 21 mai, cărturarul se stingea din viață. Se încheia astfel o activitate radiofonică de 35 de ani. Începând din 1929, Tudor Vianu a susținut la microfonul radioului public peste 100 de conferințe.

"Cele 11 conferințe și poemul Shakespeare, citite la Radio România, între 1955 și 1964, dezvăluie trăsăturile unui spirit umanist, înrudit cu seniorii criticii socio-literare de astăzi: M.H. Abrams, George Steiner sau Harold Bloom. Glasul profesorului sună plin, uneori cu infuzii oraculare la pasaje extrase din opere, și totdeauna cu accente bine calibrate asupra explicațiilor, a interogațiilor, a problematizărilor și a controverselor. Ultima silabă este (de)stinsă, ca și cum faptelor nu le-ar trebui demonstrații. Vorbitorul își îmbracă monologul într-un simpozion cu trecutul și prezentul…" (George Neagoe, Proba magistraturii. Cum se vorbește despre cărți, fragment din booklet).

Partener media: Radio România Cultural.

* * *

Editura Casa Radio marchează Ziua Culturii Naționale și prin lansarea primului compact-disc realizat de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie, ora 20:30, în foaierul Ateneului Român, la finalul concertului susținut, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, de Orchestra Română de Tineret aflată sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal. Domnia sa și violoncelistul Marin Cazacu - fondator al reputatului ansamblu, vor participa la lansarea albumului.

Compact-discul cuprinde o selecție de piese remarcabile, pentru orchestră mare, din repertoriul românesc, creații ale lui George Enescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Béla Bartók și Grigoraș Dinicu.

După cum evidenția muzicologul Oltea Șerban-Pârâu în prezentarea albumului, prin aceste înregistrări, realizate în 2012 la Radio România, "dirijorul Cristian Mandeal își vede răsplătită insistența asupra detaliului, ca parte a unui întreg plin de distincție și personalitate. (...) Orchestra Română de Tineret a ajuns în doar șase ani să devină nu doar un loc de întâlnire a celor mai talentați și valoroși tineri muzicieni români, ci un loc în care excelența artistică reprezintă motorul motivațional principal al tuturor muzicienilor."

Dirijor permanent al Orchestrei Române de Tineret, Cristian Mandeal a colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea și cu soliști de renume. A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, edițiile 2001 și 2003. A realizat numeroase înregistrări pe compact-discuri și discuri LP cu muzică de operă, simfonică și de film. Începând din 2005, Cristian Mandeal a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester.

Inițiat de Marin Cazacu, proiectul Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană, unde sunt selectați cei mai buni tineri muzicieni din întreaga țară, a debutat în 2008, la Sinaia, ca rezultat al necesității racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene. Prin strădaniile fondatorului său, violoncelistul Marin Cazacu, și a dirijorului permanent Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a ajuns în câțiva ani la un nivel artistic de excepție, devenind în 2011 membră a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO). La ultima sa apariție internațională, în iunie 2014, orchestra a triumfat pe scena Filarmonicii din Berlin în cadrul Festivalului Young Euro Classic.

Din luna mai 2014, activitățile Orchestrei Române de Tineret sunt organizate de Centrul Național de Artă Tinerimea Română, al cărui manager este Marin Cazacu.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical

Mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro.