Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Universitatea Politehnică București aniversată la Cafeneaua de Știință

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2013 , ora 16.48

"195 de ani de inginerie românească. Universitatea Politehnică București la aniversare" va fi tema celei de-a opta ediții a "Cafenelei de știință" (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din data de 2 decembrie 2013, transmisă în direct la Radio România Cultural dar și pe internet, la www.culturalazi.ro, între orele 19.00 și 21.00, de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Realizator și moderator: Corina Negrea.

Invitați: prof. dr.ing Ecaterina Andronescu, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, președintele Senatului UPB, Prof.dr.ing. Corneliu Burileanu, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informatiei, Prof.dr.ing. Nicolae Țăpuș, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Prof.dr.ing. Anton Hadăr, Facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice - Vicepreședinți ai Senatului UPB, Prof.dr.ing. George Darie, Rector, Facultatea de Energetică și Prof.dr.ing. Claudia Popescu, Prorector, Facultatea de Inginerie Electrică.

O aniversare ale cărei începuturi trebuie căutate în anul 1818, când Gheorghe Lazăr înființa, la mănăstirea Sfântul Sava din București, prima Școală tehnică superioară cu predare în limba română, reorganizată, apoi, în 1832, în "Colegiul de la Sfântul Sava".

Urmează alte repere importante: 1 octombrie 1864, când, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, se înființează "Școala de Poduri și Sosele, Mine și Arhitectură" devenită, la 30 octombrie 1867, "Școala de Poduri,Șosele și Mine" (decret semnat de regele Carol I).

Apoi, 1 aprilie 1881, când, sub conducerea lui Gheorghe Duca, instituția se reorganizează și devine "Școala Națională de Poduri și Șosele" pentru ca, la 10 iunie 1920, prin Decretul-lege 2521 semnat de Regele Ferdinand, să devină "Școala POLITECNICA" și care , în noiembrie 1920, își schimbă denumirea în POLITEHNICA din București.

3 august 1948: POLITEHNICA din București se transformă în "Institutul Politehnic" din București, având inițial patru facultăți: Chimie industrială, Electrotehnică, Mecanică și Textile.

3 octombrie 1959 - prin lege, Institutul Politehnic devine Institutul Politehnic Gheorghe Gheorghiu-Dej

Noiembrie 1992- în baza rezoluției Senatului, Institutul Politehnic din Bucuresti devine Universitatea POLITEHNICA din București.

10 septembrie 2013 - Casa Regală a României acordă Universității POLITEHNICA Ordinul Nihil Sine Deo.

Astăzi, POLITEHNICA bucureșteană numără 15 facultăți și programe de colaborare cu universități din 27 de țări din Europa, America, Asia și Africa.Între toate aceste repere, se înscrie o întreagă istorie, clădită de nume mari: Anghel Saligny, Constantin Istrati, Henri Coandă, Nicolae Vasilescu-Karpen, Octav Doicescu, Elie Carafoli, Șerban Țițeica, Ion I. Agârbiceanu, Costin Nenițescu, Mihai Drăgănescu, Virgiliu Niculae Constantinescu și mulți, mulți alții. O istorie a cărei construcție continuă, clădită de dascălii de astăzi ai școlii politehnice bucureștene.

Partener : Librăria Humanitas de la Cișmigiu