Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Concert al pianistul Horia Mihail la Chișinău dedicat centenarului Lutosławski

Publicat: joi, 14 Noiembrie 2013 , ora 14.55

Anul acesta s-au împlinit a 100 de ani de la nașterea compozitorului polonez Witold Lutoslawski, prilej cu care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, va interpreta la Chișinău singura lucrare care a supraviețuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război Mondial - Variațiunile pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră într-un concert extraordinar susținut vineri, 15 noiembrie, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Alexandru Ganea.

Lucrarea Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră a fost compusă de Lutosławski în 1941, pentru două piane, dar revizuită 37 de ani mai târziu, în versiunea pentru pian și orchestră.

Horia Mihail va mai interpreta Concertul pentru pian nr. 2 în Si bemol major op.19 al lui Ludwig van Beethoven, o lucrare de tinerețe a marelui compozitor în care se citește însă dramatismul și contrastul care vor fi prezente în lucrările ulterioare ale lui Beethoven.

Orchestra va prezenta în cadrul aceluiași concert lucrări de Mozart și Schumman.

Spectacolul este organizat Filarmonica Națională ''Serghei Lunchevici'' în colaborare cu Institutul Polonez din București, și face parte din seria de apariții internaționale ale pianistului Horia Mihail pentru promovarea turneului Pianul Călător, organizat de Radio România Cultural și Accendo.

Anul acesta, pianistul român a mai avut apariții internaționale cu același scop în Germania, Bulgaria, Portugalia, Țara de Foc.


Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariție în concert sau recital, este unul din cei mai apreciați pianiști români ai generației sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București, colaborează cu orchestre de profil din țară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov, dar și în turnee în țară sau străinătate. De-a lungul timpului a susținut peste 2000 de recitaluri și concerte în 18 țări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susținut mai multe proiecte naționale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar și social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) și, bineînțeles Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro).