Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic, finalist la Premiile ABU, ediția 2013

Publicat: joi, 26 Septembrie 2013 , ora 9.58

S-au anunțat finaliștii la Premiile ABU (Asia Broadcasting Union), ediția 2013. Din producțiile înscrise la secțiunea Teatru radiofonic, juriul internațional a selecționat patru titluri finaliste: Lullaby Jock, Radio Noua Zeelandă (RNZ), A Happy Death, Radio Japonia (NHK), Sarula's Home, Radio China (RTPRC / CNR) și Suzana, Radio România (ROR).

Producție a Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune, Suzana este realizată după un scenariu de Ilinca Stihi, inspirat de Werner Herzog, regia artistică Ilinca Stihi.

Spectacolul radiofonic dezvoltă într-o formulă neconvențională universul interior al unui personaj respins de societate. Un pușcăriaș este eliberat. Afară, lumea parcă a amuțit. Drumul pustiu pare să ducă spre oraș. Spre viață. Spre inițierea unui nou parcurs. Pușcăriașul pornește la drum însoțit de femeia lui imaginară, Suzana, o fată din revistele deocheate care, în fotografia de deasupra patului, i-a mângâiat anii de detenție. Treptat, Suzana capătă personalitate, viață, și devine ghidul său într-un drum al amintirilor și proiecțiilor imaginare. Un drum al nopții continuat de versurile poetului german Novalis, pe care Suzana însăși le descoperă cu interes. Un drum către sine luminat și detaliat de fragmente din romanul neterminat al lui Novalis, Heinrich von Ofterdingen. Până la urmă un drum care se nesfârșește în moarte.

Andi Vasluianu, interpretul principal, realizează o performanță actoricească trecând de la discursul angajat politic, la cuvântul poetic suspendat între vis și realitate cu viteza unei tăieturi de montaj. Alături de el, Mădălina Ghițescu în rolul Suzanei, Tania Popa, Orodel Olaru, Ioana Sihota și ceilalți, gravitează natural în spațiul intim propus de piesă. Lumea lui Novalis este amintită prin citatele în germană rostite de Axel Moustache și Roxana Lepedat și se întrepătrunde subtil cu atmosfera intensă a filmelor lui Werner Herzog. Țesătura sonoră realizată de Mihnea Chelaru, sound design și Mădălin Cristescu, regia muzicală, împlinesc și continuă un spectacol după structura specifică a unei cochilii în spirală. Regia de studio este realizată de Milica Creiniceanu.

Spectacolul Suzana a primit Premiul UNITER ediția 2012, Medalia de Bronz la Festivalul Internațional de la New York și locul 3 la Festivalul Prix Marulic, Croația.

Câștigătorii Premiilor ABU (Asia Broadcasting Union), ediția 2013, vor fi anunțați la Hanoi, în 24 octombrie.