Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Începe stagiunea de audiții radiofonice cu public 'Ne auzim la Majestic!'

Publicat: joi, 19 Septembrie 2013 , ora 15.04

Primul spectacol: Cosițe de aur de Contesa de Ségur

Teatrul Național Radiofonic vă invită luni, 23 septembrie, de la ora 11:00, la Clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București, la audiția cu public, în premieră, a spectacolului Cosițe de aur de Contesa de Ségur. Traducerea, dramatizarea și adaptarea radiofonică: Adina Bardaș. În distribuție: Alina Teianu, Julieta Strâmbeanu, Mihai Niculescu, Mihai Mălaimare, Mircea Constantinescu, Manuela Ciucur, Daniela Ioniță, Violeta Berbiuc, Petre Lupu, Ion Mărgescu, Ștefania Dumitru. Redactor și producător: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic și Florina Istodor. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Coloana sonoră și regia artistică aparțin lui Vasile Manta.

Evenimentul inaugurează cea de-a noua stagiune a audițiilor cu public desfășurate în cadrul proiectului Ne auzim la Majestic, proiect inițiat și coordonat de regizorul Mihai Lungeanu.

Născută Sofiya Feodorovna Rostopchina, devenită după căsătorie Contesa Sophie de Ségur, provenea dintr-o familie de vază, din aristocrația Rusiei secolului al XIX-lea (tatăl a fost guvernator al Moscovei în timpul războiului cu Napoleon Bonaparte). Cu toate acestea, a avut o copilărie nefericită, dominată de figura autoritară și aspră a mamei, experiență care va deveni, de altfel, subiectul primului său roman, intitulat chiar Necazurile Sophiei. Deliciul publicului l-au făcut, însă, poveștile celei care va semna Contesa de Ségur, povești care i-au dăruit glorie chiar din timpul vieții și i-au asigurat un loc important în istoria literaturii pentru copii și nu numai.

După cel dintâi basm, publicat pe când Sophie de Ségur trecuse de vârsta tinereții (autoarea împlinise deja 58 ani), au urmat multe alte titluri, ilustrate integral de autoare, adunate în volumele Povești cu zâne și Noi povești cu zâne, publicate în răstimpul unui deceniu și jumătate, în prestigioasa colecție Bibliothèque rose illustrée, editată de nu mai puțin faimoasa editură pariziană Hachette.

Spectacolul radiofonic Cosițe de aur de Contesa de Ségur se bucură de interpretarea unor mari actori ai scenei românești contemporane, care, sub bagheta regizorului Vasile Manta, dau viață și glas personajelor, adăugând totodată umor, savoare și autenticitate acestei minunate povești, care va putea fi ascultată, în premieră, duminică, 6 octombrie, de la ora 9:07, la Radio România Actualități.