Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Evul Mediu românesc investigat la Radio România Cultural

Publicat: miercuri, 29 Mai 2013 , ora 13.18

Începând cu această lună, Radio România Cultural vă propune, în parteneriat cu canalul Viasat History, o serie de ediții speciale ale emisiunii "Planeta radio - Pagini de Istorie" realizată de Dan Manolache. În ultima vineri din lună, timp de 45 de minute, începând cu ora 17.05, vă invităm, folosind mijoace radiofonice de sugestie și convingere, la o călătorie în trecut. Temele vor fi cele ale filmelor sau serialelor ce vor fi difuzate în premieră de Viasat History în luna respectivă sau pandantul lor românesc.

Pornind uneori doar de la o inscripție în piatră sau de la un vechi pergament, de la un tablou sau de la o fotografie, de la scurte însemnări de jurnal sau de la câteva imagini filmate, se reușește să se dea substanță unor epoci, să se contureze personalități, să se explice fapte și de multe ori să dezlege enigme, dându-ne senzația că suntem și noi, după caz, actori sau cercetători ai trecutului.

Totul după o rețetă originală ce presupune un savant amestec de poveste veche și știință contemporană.

Mai cu seamă în ce privește istoria Evului Mediu rețeta ne apare a fi de mare succes. Documentarele despre "Evul întunecat" reușesc să descopere și să deschidă fante prin care răzbate... lumina.

Prima emisiune la Radio România Cultural se va difuza vineri, 31 mai, și va pleca de la viitorul serial Viasat History, în șase episoade, intitulat: "Amintiri din Evul Mediu" (în fiecare marți, 28 mai - 2 iulie, ora 21:05). Vom investiga și noi Evul mediu, cel românesc de această dată, propunându-vă trei scurte secvențe:

- Despre câmpul de luptă de la Războieni și taina oștenilor decapitați ai lui Ștefan Vodă îngopați în cripta bisericii.

- Un răspuns al istoriografiei la întrebarea "Unde ești tu, Țepeș Doamne!", însoțit de invitația de a vizita mânăstirea Comana.

- Legendele noi și adevărurile vechi ale Branului. O bătălie din secolul al XIV- lea uitată dar importantă în istoria cetății.

Invitatul acestei prime emisiuni este dl. prof.univ.dr. Constantin Rezachevici, reputat specialist în istoria Evului Mediu. Moderator: Dan Manolache.