Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Iepuraș teatral și meloman la Radio România Cultural!

Publicat: vineri, 26 Aprilie 2013 , ora 9.37

Radio România Cultural este și în această perioadă de primăvară, de reînviere a naturii, de reculegere sufletească și apoi de bucurie pentru credincioși, o alternativă unică, oferind ascultătorilor săi în dar zile și nopți de teatru, muzică, documentare, emisiuni de calitate, adunate sub forma unor maratoane tematice.

Între 1 și 6 mai, 24 de ore din 24, ascultătorii din toată țara vor avea acces la un meniu radiofonic 100% valoric, cuprinzând cele mai fine și atent selecționate ingrediente. Astfel pe 1 mai ascultați Maraton teatral anii 2000, 2 mai - Maraton Discuri de cinci stele, 3 mai - Maraton teatral anii 2010, 4 mai - Maraton de teatru și muzică de Paști, 5 mai - Maraton de teatru și muzică de Paști, 6 mai - Maraton Storymania - best of 2013

Deja v-am obișnuit de sărbători cu surprizele teatrale din fonoteca Radio România iar în această perioadă texte contemporane, în viziunea radiofonică a unor importanți regzori ai teatrului românesc și în interpretarea unor vedete ale scenei vin să populeze peisajul sonor al caselor dumneavoastră. Iată doar câteva dintre piesele care cu siguranță vă vor tine aproape de aparatele de radio: "Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre" de Matei Vișniec - piesă liber inspirată din opera lui Eugène Ionesco. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuție: Marius Manole, Irina Petrescu, Mihai Dinvale, Mircea Rusu, Manuela Ciucur, Coca Bloos, "Domnișoara din Tacna" de Mario Vargas Llosa. Regia artistică: Cristian Munteanu, În distribuție: Rodica Tapalagă, Gheorghe Visu, Sanda Toma, Victor Rebengiuc, Emilia Popescu. "Felii" de Lia Bugnar. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte. În toate rolurile: Ofelia Popii. "Natură moartă cu nepot obez" de Ion Sapdaru. Regia artistică: Eugen Făt. În distribuție: Marius Manole, Dorina Lazăr, Valeria Seciu, Rodica Mandache, Antoaneta Zaharia. "Love Stories" de Radu F. Alexandru. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Claudiu Goga. În distribuție: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel. Cu participarea lui Emil Hurezeanu.

Au 5 stele, sunt antologice și sunt imposibil de evitat. Nici timpul, nici spațiul ci, mai ales, memoria afectivă nu le-au putut transfera în dimensiunea uitării. Tocmai de aceea le-am ales, le-am filtrat, le-am studiat în amănunțime, măsură cu măsură, pentru ca în urma unor mecanisme analitice aplicate obiectiv să rezulte o parte a esențelor dezvoltării muzicii ultimilor 60 de ani. Ele sunt documente sonore, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului, ce au generat în timp gravitația stilistică indispensabilă evoluției muzicale. Sunt însumate într-o colecție a sunetului și verbului pe singura turație universal valabilă a Maratonului Discuri de Cinci Stele, din 2 mai 2013, de la Radio România Cultural.

Niciun ascultător nu ramâne fără daruri căci iepurașul meloman revine de Paști la Radio România Cultural! Între Ziua Muncii și a Doua Zi de Paști, trei maratoane mustesc de muzică!

Sâmbăta Mare și prima zi de Paști aduc maratoane de teatru și muzică. Muzică de film, jazz, world, crossover și prelucrări după teme clasice celebre se alternează cu cele mai bune spectacole radiofonice realizate de TNR in primii 13 ani ai mileniului III. Reascultați genuri și nume celebre, îndrăgite de ascultătorii Radio România Cultural. Pornind cu "Making Music" al lui Zakir Hussain trecem prin soundtrackuri din filmele "Ladies in Lavender", "Gladiatorul" sau "Pirații din Caraibe". Ascultăm vocile unor mari cântăreți de operă (Placido Domingo, Renee Fleming, Dmitri Horostovsky, Diana Damrau, Andreas Scholl, Kiri Te Kanawa, Thomas Hampson), facem cruising prin muzica universală soft, pentru a încheia cu o istorie inedită a fado-ului.

Momentul Învierii îl celebrăm prin florilegiul structurat de Marin Constantin sub genericul "Patimile și Învierea lui Hristos". Cântările ortodoxe ale Corului Național de Cameră "Madrigal" se împletesc cu versetele biblice recitate de actorul George Oancea.

Iar pentru întotdeauna ne-a plăcut să spunem povești și pentru că dumneavoastră ați apreciat de exemplu un verb care are miros, o locuțiune substantivală care țipă sau un adverb care-ți evocă instantaneu culoarea violet, am adunat emisiuni Storymania într-un volum radiofonic ce se va difuza pe 6 mai.

Subiecte și abordări inedite sunt de urmărit în documentare ca: "Plimbare prin Bucureștiul evreiesc" - realizator Mara Popa; "Scoția, note de călătorie" - realizator Claudia Revnic, "Cum se fac filmele astăzi?" - realizator Maria Balabaș; "Mă cheamă Luca" - realizator Anca Ionescu; "Parfum indian la Brașov" - realizator Nicoleta Ghișa; "Povestea meșteșugarilor romi" - realizator Gabriela Mitan.