Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Serile Radio România Muzical - 25. Recitalul pianistului Mihai Ritivoiu

Publicat: vineri, 25 Martie 2022 , ora 15.15
Cu ocazia aniversării a 25 de ani de când Radio România Muzical și-a început activitatea, joi, 24 martie, pianistul Mihai Ritivoiu a susținut un recital extraordinar pe scena Sălii Radio. Sub egida proiectului „Moștenitorii României Muzicale”, programul muzical al serii a început cu o lucrare compusă chiar de pianist, în timpul pandemiei; intitulată „Wanderings”. Realizarea sonoră a lui Mihai Ritivoiu a surprins caracterul posac al izolării, cu momente de speranță, clipe meditative și o stare de anxietate efemeră. Există instrumentiști care compun doar pentru a-și dovedi abilitățile tehnice; sau doar pentru ocazia de a purta titlul de compozitor. Mihai Ritivoiu se află, însă, de partea celor care au reușit să și transmită un mesaj - un fapt lăudabil.

Prima jumătate a recitalului s-a desfășurat pe aceleași coordonate ce îndemnau la introspecție - am ascultat Impromptu op. 142 nr. 1 de Franz Schubert, și două lieduri ale aceluiași compozitor, în transcripția lui Franz Liszt: „Tu ești liniștea” și „Regele ielelor”. Estetica romantismului s-a potrivit cu muzica semnată de Mihai Ritivoiu. Autenticitatea interpretativă a fost caracteristica fundamentală a recitalului, care a continuat cu „Valsuri nobile” de Franz Schubert și, din creația lui Maurice Ravel, cu „Valsuri nobile și sentimentale”. Programul s-a încheiat cu Barcarola op. 60 de Frederic Chopin, iar entuziasmul publicului pentru recital a fost vizibil, ca și entuziasmul pentru aniversarea Radio România Muzical:

„Superb! Mie mi-a plăcut foarte mult, mai ales că în ultima perioadă nici n-am mai avut ocazia...”

„Minunat! E deosebit! L-am ascultat și la concertul cu Moștenitorii României muzicale și a rămas un talent deosebit. Vă doresc să vă fie bine în continuare!”

„Foarte, foarte plăcut, mai ales că n-am mai fost cam demult la Sala Radio. Azi am venit în București din Brașov și am ținut neapărat să venim la concert. Mi-ar fi plăcut și cel de mâine seară.”

„Ne-a plăcut! De asta am venit. Ascult și Radio România Muzical și e ceva foarte plăcut într-o după-amiază când mai spargi rutina.”

„Ca de obicei, un recital organizat de Radio România Muzical și cu parteneriatul Rotary Club Pipera, dar meritul este al celor care organizează, echipei Radio România Muzical, al doamnei Comandașu... un recital extraodinar! A fost impresionant! Așa că, felicitări întregii echipe Radio România Muzical! La mulți ani! Și felicitări și doamnei Comandașu pentru tot ceea ce faceți împreună!” - Dan Popescu, președintele Rotary Club Pipera, vorbind despre recitalul organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani de când Radio România Muzical există pentru publicul său.

Evenimentul a avut loc sub egida proiectului „Moștenitorii României Muzicale”, organizat de postul nostru în parteneriat cu Rotary Club Pipera, și a fost prezentat de Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical.Foto: Alexandru Dolea


Petre Fugaciu