Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Opera Națională Română din București la Dubai - Expo 2020

Publicat: marți, 18 Ianuarie 2022 , ora 11.27

Mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Teodora Gheorghiu, baritonul Iordache Basalic, tenorul Daniel Magdal, orchestra Operei Naționale Bucuresti, conduși de dirijorul Daniel Jinga, au avut concert aseară pe scena de la Expoziția Mondială de la Dubai - Expo 2020. Cum a fost, aflați din reportajul realizat de Adina Dragomir de la Radio România Cultural:


"Mi-ar plăcea să vă mai cântăm, dar s-a terminat timpul." - a spus la finalul concertului mezzosoprana Ruxandra Donose sutelor de oameni care nu mai voiau să plece. Organizatorii deja dezinfectau sala, spectatorii din toate colțurile lumii încă aplaudau.

A trebuit să-i oprim...

"Da, pentru că se cerea. Noi chiar nu ne așteptam. Am ieșit, am mai ieșit o dată. La un moment dat începusem să ne îndepărtăm de scenă și aplauzele ritmice ne-au făcut să ne întoarcem. S-ar fi cerut un fel de bis. Și-atunci, maestrul Daniel Jinga ne-a spus: Cine ia cuvântul acum în engleză să le explice că nu mai putem să mai cântăm pentru că ni s-a terminat timpul?"

"De fapt, noi cu toții avem același suflet, vibrăm la aceleași lucruri, ne place aceeași muzică, iată!" - Daniel Jinga

Un cuplu de muzicieni din Iran, venit în vizită la Expo Dubai, a auzit muzica când ieșea ditr-unul dintre pavilioane și s-a așezat să asculte: "Am venit la expoziție weekendul trecut. Noi suntem obișnuiți cu muzica tradițională iraniană. Eu cânt la un instrument tradițional iranian. Soția mea cântă la pian. E extraordinar ce voci am auzit!"

"Sunt din Taiwan, dar lucrez aici, în Dubai. Doar ce am ieșit de la muncă. Am ajuns acum câteva minute. Îmi place mult ce aud. Este bine, bine, bine!"

O fetiță de 15 ani din Singapore și una din Statele Unite ale Americii, în vacanță în Dubai: "Nu am mai auzit tipul ăsta de muzică până acum. Îmi place mult vioara! Și mie-mi place vioara! Și vocile doamnelor îmi plac mult."

Acum 30 de ani, Dubai era un deșert tăiat de o șosea spre Abu Dhabi. Astăzi, este gazda expoziției mondiale Expo 2020. Pavilionul României poate că nu e la fel de science-fiction ca altele, însă este probabil cel mai interactiv din tot expo-ul. Vizitatorii învață să lucreze în lemp, să coasă modele românești sau să asculte muzică interpretată de artiștii români.

Ferdinand Nagy, Comisarul general al României, la Expoziția Mondială Dubai 2020: "Unicitatea pavilionului nostru este reprezentată de acest factor uman. Până la urmă, avem artiști care evoluează pe scena pavilionului, avem artiști plastici care creează pe scena pavilionului, avem artiști care prezintă apele minerale, pentru că, până la urmă, și asta este o artă."

Asta mă duce cu gândul la vorbele șeicului Zayed bin Sultan al Nahyan: "Bogăția nu stă în bani. Bogăția stă în oameni."


Expo2020 Dubai se va încheia la 1 aprilie 2022.

Adina Dragomir - Radio Romania Cultural