Arhivă : Cronici Înapoi

Neamț Music Festival II

Publicat: sâmbătă, 14 Septembrie 2019 , ora 10.59

Oare se poate ca un spațiu neconvențional să devină un loc magic în care Muza Euterpe să se desfășoară în plinătatea ei? Ei bine, da! Se poate! Și răspunsul afirmativ l-am primit aseară, vineri 13 septembrie 2019, la Rubik Hub, în a doua zi de Neamț Music Festival, inițiat și organizat de, deja binecunoscutul pianist, Daniel Petrică Ciobanu, originar din Piatra-Neamț. Vă reamintim, că începând din acest an, festivalul a devenit un eveniment care a trecut granița performanței locale și a ajuns un punct de reper pe harta culturală a României, fiind inclus și în agenda Festivalului Internațional "George Enescu".

Rubik Hub - Jeans concert

Într-o atmosferă caldă și intimă, aproape de sufletul și de inima melomanilor, s-a desfășurat așa-numitul Jeans concert, susținut de pianiștii Pietro Bonfilio și Omri Mor, care prin personalitatea lor, atât de diferită și prin programul lor, la fel de diferit, au reușit să redea cu brio principala temă a acestei ediții a festivalului Opus:2/2019 - Duality/Dualitate. De fapt, se poate spune că pianiștii Pietro Bonfilio și Omri Mor, au creat un imaginar duel între clasic și jazz. Cine a câștigat? Desigur, marea Muzică.

Prima parte a evenimentului Jeans concert

Primul protagonist a fost Pietro Bonfilio, un pianist italian, cunoscut deja publicului nemțean de la ediția anterioară, cu un surprinzător temperament introvertit, întotdeauna atent la detalii, cu o tehnică învățată și perfecționată la Milano și în Scoția. El ne-a propus o călătorie imaginară peste timp de pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea până în zilele noastre. Un program ambițios, variat, atrăgător și dificil, în care au răsunat sonoritățile de neegalat ale marilor Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Maurice Ravel dar și cele ale unor compozitori mai puțin abordați, cum ar fi Dmitri Kabalevsky (1904-1987). De altfel, Pietro Bonfilio a strălucit în Sonata op 46 nr 3 compusă în 1946 de acest artist rus considerat adeptul unui stil adresat maselor. Aplauze la scenă deschisă, Pietro Bonfilio le-a primit și pentru interpretarea lucrării "Lumiere Sous le Dome" creată de Pierre Audiger, compozitor aflat în rezidență la Neamț Music Festival. Aplauzele generoase ale publicului au reflectat aprecierea sa pentru interpretarea repertoriului clasic pregătit cu atâta minuțiozitate, rafinament și eleganță de pianistul italian.

Partea a doua a evenimentului Jeans concert

Brusc, atmosfera s-a schimbat…învăluiți într-o lumină asemănătoare celei de la lumânări, în fața ochilor aveai senzație că apar Duke Ellington, Fred Astaire sau că din nou te lași fermecat de celebra scenă din filmul Casablanca….Magicianul acestor clipe a fost israelianul Omri Mor, celebru jazzman, un artist polivalent, discipol al unor nume de referință precum Arnie Lawrence și Nino Bitton. Așadar, Omri Mor ne-a încântat cu un program sofisticat, alcătuit din piese din repertoriul standard de jazz dar și din propiile sale compoziții. Un artist talentat și plin de har care a redat cu aceeași măiestrie diversele stări emoționale, de la cele strălucitoare la cele melancolice. Cuceritor acest muzician, care pare că stăpânește cu desăvărșire virtuozitatea și tehnica improvizației, în care în funcție de context a introdus motive clasice și de inspirație populară, printre care s-a numărat și cea românească.

Se poate spune că Opus:2/2019 - Duality/Dualitate a celei de a doua seri a Neamț Music Festival a fost interesantă, frapantă, că s-a aflat între clasic și jazz, între rigoare și nonconformist.

Așadar, așteptăm cu interes și cea de a treia seară a Neamț Music festival care se va desfășura la Cetatea Neamț - Târgu Neamț. Concertul Jazz on the rocks este susținut de Trio Jazz - Omri Mor & Band.

Octavia Galescu