Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Pe urmele lui Enescu - ediția a V-a

Publicat: miercuri, 19 Iunie 2019 , ora 12.43

O inițiativă bogată în semnificații - reconstituirea drumurilor lui George Enescu prin țară, cu popasuri în locuri în care maestrul a locuit, a concertat, a predat sau a compus - a pornit în urmă cu 5 ani din laboratorul de idei frumoase ale Fundația Culturale Remember Enescu. Între 15 și 17 iunie, la Iași, sub eleganta și sensibila concepție a președintei Fundației, profesoara Mihaela Tomescu, elevi și studenți din mai multe orașe ale țării, au susținut concerte la Iași, la Muzeul Unirii, Casa Balș - sediu al Universității de Arte George Enescu, Castelul Sturdza de la Miclăușeni și... Căminul de bătrâni Casa Sf. Iosif. Dacă despre primele două săli am mai vorbit și cu ocazia ediției trecute a turneului Pe urmele lui Enescu, iată că acum s-au deschis noi perspective, pornind de la însăși noblețea și generozitatea lui Enescu, genialul muzician care se considera un om simplu, era de o modestie exemplară și își înțelegea rolul său în cel mai simplu și mai firesc mod: acela de a-i bucura pe oameni cu arta sa, mai ales atunci când aveau cea mai mare nevoie de încurajare, de alinare. După cum bine se știe, Enescu a mers în spitalele de campanie și le-a cântat soldaților răniți în cel de-al Doilea Război Mondial și punea la fel de mult suflet în interpretările sale, indiferent că li se adresa membrilor familiei regale, elitei societății sau publicului din satele Moldovei ori de pe front. Această calitate a Maestrului a fost subliniată prin recitalul de la Castelul Sturdza de la Miclăușeni, la parterul căruia a funcționat în perioada războiului, un spital, sub patronajul doamnei Maria Ghica, o apropiată a Marucăi Cantacuzino și unde Enescu a cântat printre paturile răniților pentru a le aduce alinare cu vioara sa. În cadrul cu totul special creat de acest Castel în stil neo-gotic, care ar avea însă mare nevoie de reparații, și în fața unui public format în timp, pe parcursul altor evenimente muzicale de ținută, cum sunt proiectele Sonoro-Conac sau Muzica în Palatele României, acesta din urmă al Fundației Pro Valores, tinerii muzicieni și-au arătat acumulările artistice și au primit aplauze încurajatoare. Iată și numele lor: pianiștii Alexia Dănăcică, Andra Petre, Emilian Rusu Donighievici, Nathaniel Timofte, violonistele Ana Raicu și Krista Timofte, chitarista Maia Dănăcică, oboiștii Monica și Emilian Rusu Donighievici și soliștii vocali Diana Vornicu și Silviu Stratulat. Momentele de acompaniament au fost susținute și de profesorii Alina Andronic, Raluca Ehupov și Andrei Enoiu.

Perpetuând acest spirit, tinerii membri ai Fundației Culturale Remember Enescu, dar și invitații lor, au adus bucurie vârstnicilor aflați în Casa Sf. Iosif din Iași, un așezământ aflat sub ocrotirea Bisericii catolice, în care sunt îngrijite 40 persoane cu probleme severe de sănătate. Muzica lui Enescu, a lui Bartok, Chopin, Bach și Saint Saens, printre alții, a încălzit inimile și cei mai mulți și-au reținut cu dificultate lacrimile.

Am remarcat cu ocazia acestui turneu ieșean pe violoncelistul Valentin Simion, un tânăr muzician cu o interpretare inteligentă, fraze bine conduse și un sunet bine dozat, pe pianista Alexia Dănăcică, cu un tușeu rafinat, inclusiv în momentele camerale și o bună înțelegere muzical-stilistică, dar și pe pianista Andra Petre, care în ciuda deficitului său vizual, are o interpretare virtuoză, spectaculoasă, într-un repertoriu deosebit de dificil.

Un proiect de suflet, care - conform promisiunii făcute de Președinta Fundației Culturale Remember Enescu - va continua și cu alte ediții, de aceeași consistență și spiritualitate.

Monica Isăcescu