Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 11 iunie 2019

Publicat: miercuri, 12 Iunie 2019 , ora 12.51

Ultimul gong al seratelor de marți, sezonul 2018 - 2019, a bătut aseară, 11 iunie. Invitat a fost pianistul Cristian Sandrin, un nume afirmat în peisajul muzical, un tânăr care și-a confirmat talentul pianistic printr-un palmares important. Cristian Sandrin vine întotdeauna cu programe tematice, interesante și inedite, așa cum a fost și cel de aseară, de la Sala mică a Ateneului Român, incluzând  sonate din creația lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și Franz Schubert. Un demers muzical despre care tânărul pianist a vorbit cu aceeași plăcere care transpare și atunci când cântă:

"Un program numai din sonate. Inițial, doream să fie toate sonate în Do major sau la minor, dar într-un final am decis să introduc o pată de culoare complet diferită - în fa diez - și bineînțeles s-a potrivit foarte bine. Este o seară complet vieneză, de la Haydn până la Schubert. Am vrut să fie un fel de tur de forță. Da, recunosc, a fost un proiect ambițios, dar m-am simțit foarte bine, ca de obicei."

În bogatul său traseu concertistic, ce cuprinde scene de prestigiu, precum Sala Cortot din Paris, St-Martin-in-the-Fields, Sala Regina Elisabeta din Londra, Sala "Manuel de Falla" din Madrid, Cristian Sandrin include în proiectele sale și un recital la Sala mică a Ateneului Român.

"Vineri o să cânt cu noul meu ansamblu cameral. Cântăm în Londra o seară Beethoven. La mijlocul lui iulie am intrat în semifinala Concursului Vendome la Festivalul Verbier, unde suntem doar 12 pianiști. Și acolo voi ține un recital în urma căruia se va decide dacă voi intra în finală, unde voi cânta Concertul nr.2 de Chopin. Mai am un recital în august în Scoția, o sesiune de înregistrare la King's Place în Londra - tot în august..."

Ca și în celelalte sezoane, Cristian Sandrin a stârnit ovațiile melomanilor, de fiecare dată evoluțiile sale fiind așteptate cu mult interes, deopotrivă de melomani, dar și de cronicari. L-am regăsit aseară în public pe criticul Dumitru Avachian:

"Impresionant prin ceea ce se numește, aș spune eu, cultura sonatei clasice la zorii romantismului - trei sonate în Do major de Mozart, de Haydn, cu tot ce înseamnă amănuntul stilistic, planurile, rigurozitatea, dar, mai mult decât atât, imaginația și sensibilitatea. Sunt aspecte pe care pianistul le deține în baza unei educații și a unei culturi într-adevăr foarte temeinic consolidate. Dispune de această forță interioară a susținerii în gândirea și imaginația care sunt plasate bine din punct de vedere stilisic în acest opus imens, celebra sonată în la minor de Schubert."

Reportaj realizat de Jeanine Costache