Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Cântecele lui Zélie' - carte și disc de educație muzicală pentru cei mici

Publicat: vineri, 5 Aprilie 2019 , ora 15.30
Am bucuria să vă prezint cea mai nouă apariție editorială din lumea cărților muzicale pentru copii.

La sediul Centrului de Educație și Dezvoltare Muzicală MIMA din București a avut loc, în urmă cu două săptămâni, lansarea volumului Zélie Chansons, o compilație de 16 cântece pentru copii compuse de muziciana elvețiană Anne-Claire Rey-Bellet, publicată pentru prima dată în limba română. Îmi amintesc că am făcut cunoștință cu Anne-Claire Rey-Bellet și cu maniera inovatoare în care abordează educația muzicală în urmă cu câțiva ani, când a fost invitată să prezinte metoda Dalcroze la Universitatea de Muzică din București, în cadrul unui proiect intitulat Culture through Music. Metoda Dalcroze, imaginată de elvețianul Jaques Dalcroze la începutul secolului trecut, este o abordare interactivă și pluridisciplinară a muzicii care permite dezvoltarea inteligenței, afectivității, motricității, a imaginației si a gândirii în relație cu muzica în grup și în spațiu. Cele trei sub-ramuri ale metodei sunt ritmica, solfegiul și improvizația, iar prin intermediul activităților și exercițiilor de tip Dalcroze, copiii pot asimila în mod intuitiv noțiuni muzicale precum frazarea, ritmul, dinamica.

Anne-Claire Rey-Bellet este profesor de ritmică la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și co-fondator al Asociației Dalcroze România. Parcursul profesional al muzicienei a fost completat printr-o formare care îi permite să predea ritmica persoanelor în vârstă. Așa cum povestește autoarea în prefața cărții Cântecele lui Zélie, ideea de a compune aceste piese pentru copii a apărut ca o necesitate în procesul pedagogic. Ea spune că a părut mai ușor să creeze cântece adaptate perfect lecțiilor pe care le pregătea decât să caute unele preexistente care să corespundă noțiunilor predate.

Adunarea și tipărirea cântecelor în colecția Zélie-Chansons a început în 2010, încurajată de cererile părinților, ale studenților și ale profesorilor pentru care acestea constituie un material didactic de mare ajutor în alcătuirea atelierelor.

Pachetul Cântecele lui Zélie, produs de Sympaphonie Editions, conține o carte și un CD. Volumul este ilustrat de Ana Maria Gălețeanu și cuprinde partituri, versuri traduse în limba română de Ana Voinescu - pedagog în cadrul Centrului MIMA și realizatoare de emisiuni la RRM, dar și indicații pedagogice legate de transmiterea noțiunilor muzicale, însoțite de propuneri de activități motrice și de explorare corporală.

Orchestrate de Olivier Grimm și înregistrate pe instrumente acustice, Cântecele lui Zélie în versiunea românească sunt interpretate de soprana Ioana Damian Bittere. Pe disc sunt incluse și versiunile instrumentale fără voce, interpretate de Olivier Grimm - la pian, Carina Jöriman - flaut, Claire Dassesse și Dorothée Nodé-Langlois - vioară, Kimi Makino și Manuel Vioque-Judde (viola), Zéphyrin Rey-Bellet (violoncel) și Theotime Voisin (contrabas). Dacă doriți să aflați mai multe despre învățarea muzicii prin mișcare și să vă procurați un exemplar al Cântecelor lui Zélie, vă puteți adresa Centrului MIMA, trimițând un e-mail la info@mimamuzica.ro.

Ana Diaconu