Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Cântecele lui Zélie' - lansare de carte și CD cu lucrări dedicate celor mici

Publicat: luni, 1 Aprilie 2019 , ora 14.38

Asociația Dalcroze România și MiMa Muzica au organizat duminică, 24 martie, un eveniment în cadrul căruia au fost lansate versiunile românești ale lucrărilor pentru copii Cântecele lui Zélie. Atât discul - ce îi aduce în prim-plan pe soprana Ioana Damian Bittere alături de muzicieni francezi - precum și cartea - ilustrată de Ana Maria Gălețeanu - au la bază o compilație de lucrări compuse de Anne-Claire Rey-Bellet. Autoarea este atât membru fondator al Asociației Dalcroze România, cât și profesor de muzică și ritmică la Institutul Jaques-Dalcroze de la Geneva.

Evenimentul de duminică a adus în atenția micilor muzicieni și a părinților o colecție de piese al căror rol este atât familiarizarea copiilor cu procesul muzical, precum și deprinderea principiilor esențiale ale limbajului muzical. Despre reacțiile copiilor la aceste lucrări, aflăm mai multe de la coordonatoarea atelierelor de muzică și mișcare din cadrul MiMa Muzica, Ana Voinescu:

"Reacția e una care vorbește foarte mult despre mesajul cărții. Copiii sunt implicați din prima secundă, reacționează la absolut tot, fac instinctiv ritmurile pe care Anne-Claire le sugerează, se lasă conduși corporal de frazare în timp ce părinții sau educatorii lor au o reticență, nu e zona lor de confort. Noi ca adulți nu mai suntem obișnuiți să ne jucăm cu copiii, noi nu mai suntem conectați cu corpul nostru și asta încearcă să păstreze aceste cântece - o reconectare pentru noi și să cultive această conectare pe care în mod natural copiii o au și au nevoie de ea. Noi încercăm să-i ținem la școală opt ore, într-un ritm de învățat cognitiv, dar nevoia lor de mișcare e esențială și ei vor memora mult mai bine și se vor dezvolta chiar și intelectual mult mai bine dacă noi vom lua în calcul această nevoie și capacitatea lor de a memora și corporal. Nu este o memorie doar cognitivă. Aceste cântece te învață că prin memoria corporală vei ajunge mult mai adânc și mai rapid să ții minte un cântec, să-ți însușești o noțiune."

Este evidentă importanța educației muzicale, iar mai multe despre acest proiect aflăm de la autoarea lucrărilor, Anne-Claire Rey-Bellet:

"Am fost invitată de mama unui elev român care locuia la Geneva și care a asistat la cursurile mele și le-a considerat foarte diferite, pline de elan și de bucurie, așa că a organizat un eveniment la Radio România cred că în 2013. Am continuat seminarele pentru că avem un eveniment internațional care a fost prezentat oficial și oamenii, când au perceput diferențele dintre metodele de predare, au fost atrași de această metodă. Așa că am continuat să organizăm seminare de două ori pe an și, mai mult decât atât, aș putea spune că este o aventură între prieteni."

Reportaj realizat de Petre Fugaciu