Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 12 februarie 2019

Publicat: miercuri, 13 Februarie 2019 , ora 13.20

S-a aflat pentru a doua oară în cadrul seratelor din fiecare marți și cu un program eclectic, de secol XX, a reușit să strângă un public numeros la Sala mică a Ateneului Român. Este vorba despre violoncelistul Cornelius Zirbo, un nume deja afirmat în peisajul muzical, laureat al Concursului "Concertino Praga" - ediția 2016, selectat pentru al treilea sezon al Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capucon, desfășurat la Fundația Louis Vuitton din Paris. În 2017, Cornelius Zirbo a devenit ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier, unde a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră, între alții cu: Frans Helmerson, Pamela Frank, Klaus Hellwig. Foarte concentrat, implicat și, nu în ultimul rând, pasionat de instrumentul său și de muzica pe care a interpretat-o alături de pianista Andreea Butnaru și violonista Maria Marica. Pe afișul serii de 12 februarie au figurat Duo op. 7 pentru vioară și violoncel de Zoltan Kodaly, Sonata pentru pian și violoncel de Francis Poulenc și Șase dansuri românești de Béla Bartok. În finalul evoluțiilor lor au vorbit, cu aceeași pasiune care îi caracterizează, violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Maria Marica, ei interpretând împreună lucrarea lui Zoltan Kodaly:

"Am ales trei lucrări ale secolului XX, mai puțin cunoscute. Vorbim despre Sonata de Francis Poulenc și Duo penru vioară și violoncel de Zoltan Kodaly, care sunt niște lucrări absolut incredibile dar mai puțin cunoscute la noi în țară. De aceea, mă bucur că am putut să facem cunoștință publicului românesc cu aceste lucrări."

"Mă bucur foarte mult că Cornelius mi-a propus să cântăm această lucrare. Chiar îi spuneam că pe măsură ce studiam lucrarea și o cunoșteam din ce în ce mai bine eram tot mai fascinată și mi se pare că prezintă toate stările pe care le poate trăi sufletul omului."

"M-am simțit foarte bine! Este o plăcere incredibilă să cânți pe scenă și să vezi atâtea fețe cunoscute. Chiar am avut o seară specială."

"Pentru mine, unul din cele mai frumoase sentimente e să fiu pe scenă, să cânt o muzică așa de frumoasă alături de prieteni atât de dragi. E minunat!"

Pasiunea cu care face muzică și sunetul cald al instrumentului său au trecut rampa, Cornelius Zirbo impresionând deopotrivă melomani și specialiști. I-au fost apreciate calitățile native de fostul său profesor de la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" - violoncelistul Octavian Lup:

"A fost extraordinar! Avem un viitor care sună foarte bine. Și în această seară atât Cornelius Zirbo, cât și Maria Marica ne-au oferit un adevărat festin muzical. Am avut marea șansă să lucrez cu Cornelius câțiva ani și concluzia rămâne aceeași: atunci când Dumnezeu atinge carnea și oasele se naște un talent care sper să își atingă scopul în viață, acela de a atinge oamenii acolo unde e mai important, în sufletul lor. Un repertoriu... aș putea să spun pretențios. Nu oricine poate să cânte aceste lucrări pentru că au un rafinament aparte și au o dificultate atât tehnică, cât și muzicală pe care puțini pot să o atingă acolo unde trebuie și să scoată din aceste lucrări ceea ce este mai relevant. În această seară, acești tineri interpreți au reușit cu brio acest lucru."

Reportaj realizat de Jeanine Costache