Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 30 octombrie 2018

Publicat: miercuri, 31 Octombrie 2018 , ora 13.09

Un eveniment cameral ce a constat în alegeri repertoriale inedite, bună dispoziție din partea muzicienilor și - mai presus de toate - muzică de calitate, într-un recital pentru pian, tubă și flaut piccolo.

Un public curios și un program neașteptat de variat - iată punctele importante ale recitalului susținut de Ioana Balașa la flaut piccolo și de Laurențiu Sima la tubă. Acompaniați de pianista Adela Lörincz, cei doi au prezentat atât lucrări solistice cât și lucrări camerale, reușind să prezinte lucrări diverse atât în privința stilisticii cât și din punct de vedere istoric. Începând cu Fantezia nr. 1 pentru flaut piccolo în La major de Georg Phillipp Telemann și Concertul pentru tubă de Tomaso Albinoni, recitalul a prezentat ambii soliști în ipostaze favorabile, continuând cu lucrări precum "Șarpele Boa și Bobolink" de Quinto Maganini sau Sonata de Mike Mower. Din program nu au lipsit nici piese românești precum Introducere și Allegro de Dinu Lipatti, în aranjamentul Ioanei Balașa sau Dansul românesc de Ionel Dumitru prezentat de Laurențiu Sima. O lucrare bine primită de publicul de la Ateneul Român a fost "Elefantul și musca" de Henry Kling, interpretată cu succes de cei doi soliști. "Triple H Tango" de Sebastian Androne a încheiat programul serii, lucrare dedicată de tânărul compozitor ansamblului format din cei trei instrumentiști și apreciată atât de aceștia, cât și de public.

"Au realizat ceva superb. Multă muncă și satisfacții pe măsură."

"Mi-au plăcut pentru că au fost foarte diverși în primul rând. Nu mă așteptam la așa o combinație de instrumente. Interpretarea lor a fost foarte reușită, după părerea mea. Programul a fost variat, interesant, a trecut cam prin toate perioadele istoriei muzicii."

"Am încercat să scoatem în evidență aceste două instrumente care reprezintă extremele din orchestra simfonică..." "... care, în general, nu sunt aduse foarte mult în prim plan în calitate de instrumente solistice sau în ansambluri camerale. Și ideea a plecat de la o piesă care se cheamă Elefantul și musca și în jurul acestei piese pe care ne-am dorit foarte mult s-o cântăm am creat tot recitalul." - au fost soliștii serii, Ioana Balașa la flaut și Laurențiu Sima la tubă.

Recitalul de aseară de la sala mică a Ateneului român a reușit să atragă atenția publicului atât asupra unor instrumente unice în cadrul cameral, precum și asupra repertoriului unic al acestora, dovedind importanța recitalurilor din stagiunea de marți seara în contextul mai larg al culturii muzicale românești.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu