Arhivă : Cronici Înapoi

9 septembrie - semifinala Concursului Internațional George Enescu – 2018, secțiunea violoncel

Publicat: duminică, 9 Septembrie 2018 , ora 23.05

Concursul Internațional „George Enescu” – 2018, secțiunea violoncel a ajuns duminică 9 septembrie la semifinală. Sub cupola Ateneului Român i-am ascultat de la ora 9.00 pe cei 7 semifinaliști, începând cu francezul Stanislas Kim – un violoncelist în vârstă de 25de ani, stăpân pe instrumentul său cu un sunet robust și o tehnică bine pusă la punct. I-a urmat Sandra Lied Haga – singura prezență feminină ajunsă în semifinală. Violoncelista din Norvegia are 24 de ani și este premiată la Concursul Tallin Younge Musician și Concursul Heran din Cehia. A afișat o tehnică interesantă și fraze frumos construite. Prima parte a fost încheiată de veteranul secțiunii violoncel – bulgarul Atanas Krastev; el are 30 de ani, deține un palmares bogat, și, iată vârsta își spune cuvântul, Krastev a dat dovată de maturitate în cântul său, în construcția întregului program. Ceilalți 4 muzicieni rămași în concurs au evoluat în după-amiaza zilei de 9 septembrie, de la ora 17.00. Ne-am întâlnit și în debutul după-amiezii cu un francez, Florian Pons. 24 de ani numără violoncelistul care studiază la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. Foarte sensibilă mi s-a părut interpretarea muzicianului francez, dublată de un sunet curat. Au urmat prezențele asiatice ale semifinalei. Shizuka Mitsui provine din Japonia și studiază la Universitatea Mozarteum din Viena. În vârstă de 26 de ani, Shizuka Mitsui este un muzician care afișează multă ușurință în cântul său ceea ce demonstrează că este stăpân pe instrumentul său, pe programul interpretat cu o mare plăcere. Abilități tehnice ieșite din comun a afișat și mezinul concursului, chinezul de 17 ani Yibai Chen. În ciuda tinereții a dovedit maturitate și stăpânire de sine. Semifinala secțiunii violoncel a fost încheiată de muzicianul în vârstă de 23 de ani Marcel Johannes Kits din Estonia – o prezență aplaudată cu entuziasm de public. Calitatea sunetului său este sporită și de instrumentul pe care cântă - un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona anului 1674.

Fără îndoială, piatra de încercare pentru toți cei 7 finaliști a constituit-o lucrarea impusă – Sonata op.26, nr.2 în do major „o sonată foarte dificilă dar și foarte frumoasă” – după cum a descris-o în finalul serii David Geringas, președintele juriului. George Enescu a scris această lucrare la Viena în 1935 și i-a dedicat-o lui Pablo Casals. Rămâne de văzut dacă juriul va acorda un premiu pentru cea mai bună interpretare a opusului enescian.

Cea de-a doua lucrare din programul, de aproximativ 50 de minute, prezentat de fiecare semifinalist a mai cuprins, la alegere, două părți dintr-o sonată de Prokofiev, Șostakovici sau Debussy.

La capătul acestui maraton am aflat și numele celor care vor evolua marți, 11 septembrie în finala a Concursului Internațional „George Enescu” – 2018, secțiunea violoncel: Stanislas Kim (Franța), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China) și Marcel Johannes Kits (Estonia).

Vom asculta Concertul nr.1 în mi bemol major de Dmitri Șostakovici și Concertul op.104 în si minor de Antonin Dvorak într-o finală transmisă în direct de Radio România Muzical.

Jeanine Costache