Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. ‚Patimile după Matei’ de Johann Sebastian Bach, cu instrumente de epocă la Ateneul Român

Publicat: vineri, 13 Iulie 2018 , ora 12.34

Cel de-al doilea concert din cadrul festivalului „Vara magică” a avut loc joi, 12 iulie, unind mai multe ansambluri românești pentru a oferi prima versiune românească a Patimilor după Matei cu instrumente de epocă.

O inițiativă neobișnuită dar binevenită – așa s-ar putea caracteriza integrarea Patimilor după Matei într-un festival ce nu este axat pe muzica sacră. Însă aspectul cu adevărat unic al concertului susținut miercuri, 12 iulie la Ateneul român în cadrul festivalului Vara magică rămâne cel muzical. Pentru prima dată în România, lucrarea a fost prezentată în varianta cu instrumente de epocă. Fapt îmbucurător, mai ales având în vedere raritatea cu care este abordată muzica veche în contextul cultural național.

Orchestra barocă a Festivalului de muzică veche de la Miercurea Ciuc, Corul Lux Aurumque din Miercurea Ciuc și Corul Bach din Brașov au format ansamblul vocal-orchestral ce nu a dezamăgit, oferind o interpretare cumpătată și totuși expresivă. Organistul și dirijorul Steffen Schlandt a asigurat conducerea muzicală, viziunea sa fiind organică și nuanțată, surprinzând caracteristicile esențiale ale lucrării. Unul dintre atuurile principale ale serii a fost Matthias Weichert în rolul lui Iisus, acesta având în discografie nu mai puțin de patru imprimări cu Patimile după Matei.


Producătorul Mihai Hristu: Este o lucrare foarte complicată, pentru că toată lumea o cunoaște. Eu am ca versiune favorită, versiunea lui Karl Richter care era puțin mai largo, mai liniștită, mai senină. Aici, parcă a fost puțin mai tensionată și mai grăbită, dar per ansamblu, mi s-a părut extraordinară ideea de a folosi instrumente de epocă. Interpretarea a fost într-adevăr pătrunsă de religiozitate, asta mi s-a părut cel mai interesant. Sigur că una este s-o asculți în Vinerea Mare și alta e s-o asculți acum.

Următorul concert din cadrul festivalului Vara magică are loc la Ateneul român miercuri, 18 iulie, având titlul Familii de mari muzicieni.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu