Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Virginia Zeani - ziua 1

Publicat: miercuri, 20 Iunie 2018 , ora 11.58

Sub semnul emoției pure s-a deschis aseară cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Operă de la Tg. Mureș; o emoție indusă din start de numele și renumele Virginiei Zeani, foarte frumos gradată și susținută însă pe tot parcursul serii de toți cei care au urcat pe scena superbului Palat al Culturii, de la notabilități locale până la minunata pianistă Mădălina Pașol, amfitrionul serii fiind apreciatul publicist și realizator de televiziune Marius Constantinescu.

Seara a început, firește, cu câteva cuvinte rostite de primarul municipiului Tg. Mureș - Dorin Florea, de vicepreședintele Consiliului Județean Mureș - Alexandru Câmpeanu și de directorul general al Festivalului - Marian Jurgiu. Cuvinte puține din partea unor oameni care au făcut însă mult pentru ca anul acesta festivalul să răspundă într-adevăr tuturor exigențelor impuse de numele Virginia Zeani.

Iar apoi a fost prezentată cea mai recentă carte realizată în dialog de marea noastră soprană cu doi scriitori neo-zeelandezi - Roger Beaumont și Witi Ihimaera, tradusă din limba engleză de Cristina Crăciun și proaspăt publicată de Editura Nemira, prilej de noi și emoționate evocări ale personalității atât de complexe a Virginiei Zeani din partea lui Marius Cosntantinescu, dar și din partea mea, amândoi aflându-ne de ani buni în cea mai onorantă, prețioasă și privilegiată relație personală cu doamna Zeani.

A doua parte a serii a aparținut muzicii și a fost susținută de pianista de renume internațional Mădălina Pașol. Recitalul ei a cuprins trei preludii de Serghei Rahmaninov, Balada nr.1, Scherzo nr.2, Andantele spianato și Marea poloneză brilliantă în Mi bemol major de Frederic Chopin - partituri de atmosferă romantică, dar și de virtuozitate pianistică în același timp, apreciate la superlativ de publicul aflat în sala mare a Palatului Culturii din Tg. Mureș.

La final, nimeni nu a plecat fără cartea doamnei Zeani, intitulată atât de incitant "Amintirile mele din vremurile de aur ale operei" sau fără compact-discul recital cu piese de Liszt și Chopin lansat de Mădălina Pașol la Tg. Mureș cu ocazia acestui festival.

Azi încep cursurile de master susținute de soprana și profesoara de canto Horiana Brănișteanu, cu o experiență pedagogică de aproape trei decenii petrecute în mare parte la Universitatea Mozarteum din Salzburg, despre care vă voi vorbi însă în corespondența de joi.

Luminita Arvunescu