Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Andrei Ioniță în concert la Ateneul Român

Publicat: vineri, 8 Iunie 2018 , ora 14.26

Joi, 7 iunie, tânărul violoncelist Andrei Ioniță și dirijorul Cristian Badea, alături de Orchestra Filarmonicii bucureștene au propus o seară cu muzică rusă.

Andrei Ioniță a fost joi, 7 iunie, solistul Concertului nr. 1 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici pe scena Ateneului Român. La cei 24 de ani ai săi, muzicianul și-a dovedit atât maturitatea interpretativă, cât și abilitatea tehnică, prezentând o viziune romantică asupra uneia din cele mai provocatoare lucrări pentru violoncel. Congruența sonoră și stilistică dintre solist și orchestră a fost datorată cu siguranță și dirijorului Cristian Badea. Acesta a condus Orchestra Filarmonicii, și pentru desfășurarea muzicală a Uverturii Romeo și Julieta în deschiderea primei părți și fantezia Francesca da Rimini în partea secundă, ambele interpretări surprinzând esența stilului ceaikovskian. Cei doi muzicieni au colaborat pentru prima dată în primăvara anului 2016.

"Este a doua oară când colaborez cu Filarmonica George Enescu și cu maestrul Christian Badea. Dumnealui este cel care m-a adus aici prima dată acum doi ani. Mă bucur foarte mult să-l revăd. Mă bucur, de esemenea, să arăt publicului românesc evoluția mea muzicală din ultimii ani. Nu am mai cântat aici din toamnă, de la Festivalul Enescu. Dumnealui nu este un dirijor, ci și un mentor. Mi-a oferit foarte multe sfaturi și în legătură cu parcursul carierei. Este o mare plăcere să cânt azi pe scena Ateneului. Acest concert este concertul meu de suflet. Am avut parte de experiențe absolut electrizante la concursurile la care am participat, mai ales la Concursul Ceaikovski. Șostakovici este compozitorul cu care mă identific cel mai mult, cu pasiunea, tragismul lui, dar, în același timp, și raza aceea de speranță care pătrunde."

Deja cunoscut pentru faptul de a fi primul român câștigător al premiului I la ediția din 2015 a Concursului Internațional Ceaikovski de la Moscova, unde a cântat și Concertul prezentat ieri seară la Ateneu, Andrei Ioniță este apreciat de publicului românesc și de critica muzicală drept un tânăr interpret de valoare.

Cronicarul Costin Popa:
"L-am ascultat în transmisiile directe ale Concursului Ceaikovski, l-am urmărit cu toată fervoarea și m-am bucurat foarte mult că a câștigat acest foarte important concurs. Iar acum revelația a fost confirmată, dar n-aș vrea să omit performanța orchestrei simfonice a Filarmonicii sub bagheta maestrului Christian Badea într-o seară fastă, care dă contur acestui concert drept unul dintre cele mai importante ale stagiunii care, iată, se apropie de încheiere."

Alte opinii din public:

"Cred că a demonstrat nu doar faptul că Andrei stăpânește tehnica instrumentală foarte bine, ci și modul în care el reușește să comunice cu publicul. Transmite mai mult decât niște simple sunete. În aceasta constă, cred eu, esența interpretării lui Andrei."

Violoncelistul Andrei Ioniță va putea fi ascultat și în această seară, în compania Orchestrei Filarmonicii bucureștene, la Ateneul Român, începând cu ora 19:00.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu