Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Seară vieneză cu Luiza Borac sub cupola Ateneului Român

Publicat: luni, 23 Aprilie 2018 , ora 13.26
De o seară vieneză au avut parte cei aflați sub cupola Ateneului Român în 21 aprilie. A fost oferită de Luiza Borac, pianista revenind pentru a treia seară consecutiv pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. Cu tehnica sa rafinată și sonorități unice, Luiza Borac ne-a purtat în saloanele vieneze oferindu-ne acea muzică destinată să destindă atmosfera. Au fost lucrări pe care nu le auzim în sălile de concerte, un repertoriu unic pe care doar cei aflați în sală au avut ocazia să-l asculte, declarându-se în final fermecați. De tehnica impecabilă a Luizei Borac a fost impresionată Ana Maria Ion, studentă la Universitatea de Muzică București:

"Acest recital a fost impresionant. Chiar dacă nu a fost sala plină, a umplut-o cu emoție și cu profunzime Luiza Borac - pianistă extrem de talentată. Pianistica ei este covârșitoare - o tehnică impecabilă și o culoare a sunetului extrem de sofisticată și rafinată."

Despre experiența a trei seri consecutive sub cupola Ateneului Român a vorbit chiar protagonista - pianista Luiza Borac:

"A fost o sărbătoare a muzicii și pentru mine personal, de asemenea, o sărbătoare a inimii pentru că repertoriul a fost foarte frumos ales, în combinație cu Orchestra Filarmonică "George Enescu". Concertul nr.5 Imperialul de Beethoven este un pisc al muzicii la care fiecare pianist aspiră să poată să urce. Acest lucru a fost solicitant, dar nu imposibil, a fost cu o mare bucurie alături de o orchestră atât de minunată. Mi-a plăcut foarte mult asocierea acestor lucrări de compozitori, pianiști și mari soliști care au fost foarte fascinați de valsul vienez - cel mai frumos dans care a făcut carieră mondială."

Talentul și intuiția stilistică excepționale ale Luizei Borac, puse în valoare printr-un program original, au fost apreciate și de criticul Dumitru Avachian:

"E vorba de un talent excepțional, de o intuiție muzicală și stilistă ce nu dă greș. Și iată, de această dată, este vorba de un recital cu totul original, cu piese care nu există în mod curent în programul recitalelor de pian; este vorba de un recital de muzică vieneză, lucrări care sunt foarte rar cântate în sălile bucureștene de concert. E vorba de Teme cu variații de Mozart, Ecosezele de Schubert, Dansurile germane ale aceluiași compozitor, lucrările de Fritz Kreisler, de reinterpretările operate de Rahmaninov... în orice caz, de Godowski, de muzică de accesibilitate și de mare rafinament. Iar Luiza Borac demonstrează o dată în plus o cultură stilistică orientată cu mare finețe și rafinament și o cultură a sunetului adaptată muzicii pe care ne-o oferă."

Reportaj realizat de Jeanine Costache